Så här såg AIK-marschen ut

Uppdaterad
Publicerad

Inför matchen så har både Djurgårdens och AIK:s supportergrupper gått ut med ett gemensamt uttalande där de manat till lugn. ABC träffade AIK-supportrar innan kvällens derby och pratade supporterkultur.

Det var en stor skara förväntansfulla AIK-supportrar som marscherade längs Götgatan mot Tele2 Arena.

Redan innan marschen samlades AIK:are på Medborgarplatsen och bidrog till en god stämning. Kanske beror det på att kvällens match mellan AIK och Djurgården handlar om mycket mer än bara det sportsliga.

Efter dödsmisshandeln i Helsingborg för drygt två veckor sen har båda klubbarna tillsammans vädjat till supportrarna att göra sitt bästa för att bidra till en god supporteranda.

– Det är viktigt att visa att det inte är som alla tror att det är. Alla tror att fotboll är så himla våldsamt, fast det är ju inte det, säger AIK-supportern Saga Värja.

– Så fort man gillar fotboll så tror folk att man är en huligan, fyller Joakim Wetterlöv in.

AIK-supportern Madde Larsson säger att den goda supporterkulturen redan finns där, men att media väljer att lyfta fram en annan bild.

– Vi har ju en god supporterkultur, det som syns i media är nånting annat. Det är fragment av nånting annat. Så det är klart att vi ska hålla igång en god supporterkultur, säger Madde Larsson.

”Jag är skitnervös”

Det är självklart också viktigt med matchresultatet. AIK har inte haft en toppensäsong, och att förlora den här matchen kan bli jobbigt för supportrarna.

– Jag är skitnervös. Jag spydde i morse, säger Madde Larsson.

ABC: Vad är du nervös över?

Det har gått dåligt i början och det är alltid nånting som gör en nervös.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.