Bostadspanel ska lösa bostadsbristen

Uppdaterad
Publicerad

En bostadspanel med de viktigaste beslutsfattarna inom bransch och politik har bildats för att hitta gemensamma lösningar för hur Stockholm ska få en fungerande bostadsmarknad.

Bostadsmarknaden är ständigt ett aktuellt ämne, fler bostäder behövs. Men vägen dit är inte helt enkel. Nu har en unik bostadspanel båstående av branschfolk och politiker bildats för att utreda hur Stockholm ska få en fungerande bostadsmarknad.

– Vi måste se till att minska gapet mellan vad politiker tycker är viktigt och vad branschen tycker är viktigt, säger Fastighetsägarnas vd Billy McCormac.

ABC: Ni är överens om att det behövs fler nyproducerade hyresätter, varför byggs det inte mer?

– Det handlar framför allt om markpolitiken. Det har historiskt sett varit ett problem med långa byggprocesser. Det tar upp emot åtta år att sätta spaden i jorden när man ska sätta igång ett byggprojekt, säger Billy McCormac.

Idag möttes ungdomsförbund och Fastighetsägarna för att diskutera vad panelen hade kommit fram till. Även om partierna stod långt ifrån varandra i många frågor, så kunde man ändå komma överens om vissa saker.

– Det jag tyckte var tydligt var att alla va överens om att se till att planprocesserna fungerar. Men också hyresrätten, det är den formen det måste satsas på nu och det är två ganska stora saker att komma ut ifrån ett sånt här möte och ändå vara överens om brett, säger Ellinor Eriksson, förbundsordförande SSU

– Det här är en kris och där måste politikerna ta sitt ansvar. Jag hoppas att man väljer att göra det förr snarare än senare. Vi ska kunna sätta oss ner ha en bred diskussion där båda parter kompromissar, säger Linda Nordlund, ordförande LUF.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.