Så vill Alliansen rädda skolan

Uppdaterad
Publicerad

Alliansen vill bygga nya skolor för att åtgärda underskottet, men långsamma processer kan sätta käppar i hjulen.

Oroliga föräldrar från den nyöppnade skolan i Midsommarkransen frågar skolborgarrådet Lotta Edholm (FP) varför det tagit åtta år tills skolan blev en viktig fråga.

– Det har varit en viktig fråga under ganska många år, men planering i Stockholm tar tid. Dessutom har befolkningen ökat i snabbare takt än vad vi trodde för 6-7 år sen. Det har påverkat planeringen för processer som dom här är ganska långsamma, svarar Lotta Edholm.

Efter valet 2014 – ABC

Ny omfattande skolsatsning

I onsdags presenterade Alliansen hur dom ska ta itu med med underskottet av skolor.

Alliansen har inte byggt tillräckligt med skolor för att täcka det behov som finns. Eftersom man gjorde en felberäkning på hur många elever som ska gå i skolan till 2020 har man reviderat antalet till 2040.

– Stockholm växer ju jättemycket. Mycket mer än vad vi trodde för några år sen. Så vi kommer behöva bygga 40-50 skolor till 2040 och tio till 2020.

Till 2020 vill Alliansen bygga skolor i närförorter där flest barn kommer växa upp, till exempel Bromma och Hägersten, där det byggs bostäder. Till 2040 vill Alliansen bygga ut till ytterförorterna.

FP: Vi har misslyckats med Hammarby sjöstad.

Skolborgarrådet menar att skälet till att det tar så lång tid att bygga nya skolor, är att många byggplaner överklagas. Ett problem som kan kvarstå.

– Därför gäller det att planera på bred front, så man har olika alternativ på byggplatser. Så märker man att det inte kommer funka har man en plan B, säger Lotta Edholm.

ABC: Och det har ni saknat tidigare?

Ja det skulle jag säga. Vi har ju misslyckats med Hammarby sjöstad där det flyttande många fler barn än vad man hade trott när området planerades. Och det är klart vi kommer se felplaneringar i framtiden, men jag tror ändå att vi kan säga att vi ganska ärligt ligger bättre till idag än vad vi gjorde för tio år sen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Efter valet 2014 – ABC

Mer i ämnet