• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Tåget som spårade ur i Saltsjöbaden den 15 januari 2013. Foto: Scanpix.

Saltsjöbanan saknar viktigt säkerhetssystem

Uppdaterad
Publicerad

Ett automatiskt tågkontrollsystem, ATC, saknades på det tåg som kraschade in i ett bostadshus i morse.

ATC står för automatic train control och är ett säkerhetssystem som kontrollerar tågets hastighet.

– Det är en väldigt viktig säkerhetsanordning som reglerar hastighet och bromsar in tåg som kör för fort, och automatiskt stannar tåg som kör mot stoppsignal, säger Anders Stridh, som är projektledare inom signalsystem på Trafikverket.

Tåg körde in i bostadshus

Enda SL-banan som saknar systemet

Saltsjöbanan där morgonens olycka inträffade är det enda av SL:s banor som saknar det här säkerhetssystemet, berättar SL:s kommunikationschef Suss Forssman Thullberg.

– Det fanns planer på att installera ATC under en framtida renovering av Saltsjöbanan, men finns inte på banan i dag, säger Suss Forssman Thullberg.

Kan koppla ur systemet

Men att ATC hade kunnat förhindra morgonens olycka på Saltsjöbanan är inte självklart.

– Det finns möjlighet att strunta i ATC och köra på ändå. Så det är ingen garanti för att olyckan inte hade inträffat, menar Suss Forssman Thullberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tåg körde in i bostadshus

Mer i ämnet