Polisens inbrottsgrupp försvinner

Uppdaterad
Publicerad

Stockholmspolisens särskilda grupp för att bekämpa bostadsinbrott, försvinner vid årsskiftet. Trots att satsningen varit framgångsrik väljer polisledningen att lägga ner gruppen. 

Någon gång under den gånga helgen drabbades en villaägare i Sundbyberg av inbrott. Polisen var snabbt på plats för att leta spår efter den eller de som hade brutit sig in.

Familjen är långt ifrån ensamma om att drabbas av inbrott. Under vinterhalvåret får omkring 20 bostäder varje dygn i Stockholms län ovälkommet besök, och hos många lämnar inbrottet djupa spår.

– Bostadinbrott är ett allvarligt brott och en kränkning av den plats där vi ska känna oss som mest trygga. Vissa som drabbats kan inte ens bo kvar i sina hem, säger kriminalkommissarie Fredrik Gårdare som är chef för den särskilda grupp inom polisen som arbetar med bostadsinbrotten i Stockholms län.

Enskilda drabbas hårt

Det är just vetskapen att enskilda människor drabbas hårt i kombination med allt fler inbrott som ledde till att Västerortspolisen för några år sedan startade en särskild grupp som arbetade med att stävja bostadsinbrotten. Deras arbete blev så framgångsrikt att polisen i hela Stockholms län fick en liknande satsning förra året.

Även det arbetet har burit frukt, inte minst därför att man arbetat långsiktigt och till exempel lyckats kartlägga tjuvarna.

– Tack vara kartläggning har vi bland annat lyckats med att ingripa direkt mot gärningsmännen och fått många fällda i domstol, berättar Fredrik Gårdare.

Försvinner vid årsskiftet

Men trots gruppens framgång så försvinner den här särskilda insatsen vid nyår efter ett beslut av biträdande länspolismästare Ulf Johansson.

– Gruppen har en unik kompetens och har gjort ett fantastiskt jobb som vi nu ska överföra till det vardagliga arbetet inom polisen, vi ska ta vara på kompetensen på bästa sätt, säger Johansson.

De poliser som arbetar särskilt med att bekämpa bostadsinbrotten är inte lika övertygade och befarar att beslutet får konsekvenser.

– De som ägnar sig åt bostadsinbrott är mycket väl medvetna om polisens verksamhet. Vi får inte tro att den organiserade brottligheten glömmer det här området, säger Fredrik Gårdare

Ulf Johansson säger att han är medveten om att det finns intern kritik mot att den särskilda arbetsgruppen försvinner men menar att de 36 poliser som arbetar särskilt med bostadsinbrott istället kommer att göra ett bra jobb i det dagliga polisarbetet ute i de olika distrikten.

Fredrik Gårdare är inte lika övertygad och på frågan om han känner sig trygg med Ulf Johanssons beslut svarar han tveksamt.

– Jag kan säga som så att jag känner en oro, men jag hoppas den oron är obefogad. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.