Regeringen satsar på fler förskollärare i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Det råder stor brist på förskolärare i Stockholm, idag kom beskedet från regeringen att man uttökar antalet utbildningsplatser med 25 procent.

Det var på en presskonferens i Rosenbad idag, som förskoleminister Nyamko Sabuni (FP) tillsammans med Stockholms skolborgarråd Lotta Edholm (FP) presenterade ett utbildningspaket för att möta bristen på förskolärare.

– Vad vi gör är att vi i samråd med lärosäten i regionen, Södertörns högsola, Mälardalens högskola och Stockholms universitet, kommit fram till att de ska uttöka antalet nybörjarplatser på förskoleutbildningar. Och därmed får vi omkring 2000 fler förskollärare inom en tioårsperiod och det kommer vara viktiga personer för Stockholmsregionen att kunna anställa, säger förskoleminister Nyamko Sabuni (FP).

Enligt skollagen så ska det finnas minst en förskollärare på varje dagis som ansvarar för den pedagogiska verksamheten. Men många jobbar i dag inom skolan istället.

– Vi har en sjunkande andel förskollärare nästan i alla stadsdeelar, så utvecklingen har ju faktiskt gått åt fel håll, även i de stadsdelar som har en relativt sett hög andel förskollärare, säger skolborgarråd Lotta Edholm i Stockholm.

Vad ser du att det här beror på?

– Ja det beror på att andelen barn har ökat mycket mer än vad antalet förskollärare har gjort de senaste åren. Stockholm växer mycket kraftigare än vad vi har trott. Prognoserna har hela tiden överträffats av verkligheten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.