SD-politiker kan tvingas bort

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas gruppledare i Södertälje, Tommy Bergqvist, anklagas för att bo på annan ort än Södertälje – trots att man som kommunpolitiker måste bo i den kommun där man verkar. Det skriver Länstidningen, som menar att det här är en politisk skandal och därför kräver Sverigedemokratens avgång.

För att ha ett politiskt uppdrag i tillexempel Södertälje måste man vara folkbokförd och bo i kommunen. Tommy Blomqvist som är gruppledare för Sverigedemokraterna i Södertälje anklagas nu för att inte följa just denna lag.

– Där har vi kommunallagens grundläggande regler som säger att den som ska vara valbar till kommunala uppdrag ska också ingå i den krets som har rösträtt i kommunen, säger Ola Schön, kanslichef på Södertälje kommun.

Gruppledaren tillbakavisar

Gruppledaren själv vill inte prata med oss om var han bor men tillbakavisar påståendet om att han bor i annan kommun än Södertälje. Istället för att bemöta anklagelsen får ABC prata med den förre gruppledare och nuvarande pressansvariga Tommy Hansson (SD).

– Nu är det ju faktiskt skatteverket som bestämmer var man bor och är skriven. När skatteverket nu har de nuvarande uppgifter så är han skriven i Södertälje och det är även där han bor, säger han.

Tommy Blomqvist och Ingrid Hult som han bor med har båda politiska uppdrag i Södertälje. De är båda folkbokförda i kommunen hos Ingrid Hults pappa men har ytterligare ett hus i Nykvarns kommun där deras två barn i tjugoårsåldern är skrivna.

Grannar hävdar motsatsen

Länstidningen har bland annat pratat med grannar som menar på att Nykvarn är deras hemadress, något som även Ingrid Hults pappa bekräftar. Nu kommer Länsstyrelsen granska om paret bor i Nykvarn.

– Om så skulle vara fallet är det självklart att de skulle få avgå från sina uppdrag i Södertälje kommun, säger Tommy Hansson (SD).

Vad tänker du som tjänsteman kring att man ställer upp i ett val utna att man bor i en stad?

– Om det skulle vara så skulle det vara mycket tveksamt. Det är ju emot kommunallagen, säger Ola Schön.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.