SD större än någonsin i Stockholms län

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna har tidigare haft svårt att få mandat i kommuner runt Stockholm stad. Nu finns de representerade i nästan hela länet. Och frågan är hur ledande partier i kommuner ska förhålla sig till SD.

Så här efter valet är Södertälje fortfarande den kommun där Sverigedemokraterna är störst i länet, med tio mandat och 13,3 procent av Södertäljebornas röster.

Men det rödgröna blocket har majoritet i stadshuset, och de har inga planer på att samarbeta med SD.

Efter valet 2014 – ABC

– De står så långt bort från Socialdemokraternas politik man kan komma. Det finns inte i tankevärlden att samarbeta med dem, säger kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S).

”Det här är politikens värld”

Boel Godner menar att det inte är ett problem att stänga dörren för Sverigedemokraterna, trots partiets höga siffror.

– Det här är ju politikens värld. Det är inte det partiet med stort stöd som vinner, utan det allra största partiet, i det här fallet Socialdemokraterna. Och vi vill inte ha med SD att göra.

Svårt att få Stockholmsfäste

Det har tidigare varit svårt för Sverigedemokraterna att få ett fäste i Stockholm län, speciellt i borgerliga kommuner kring Stockholms stad så som Lidingö, Täby och Danderyd – fram tills nu.

Från att ha haft mandat i en kommun 2002, nio kommuner i 2006, 18 i 2010 – till att ha mandat i alla länets kommuner förutom Vaxholm efter det senaste valet. Det är sammanlagt mandat i 25 kommuner.

Södertälje är alltså inte den enda kommunen som måste ta ställning kring hur man ska förhålla sig till Sverigedemokraterna framöver.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Efter valet 2014 – ABC

Mer i ämnet