Sena åtgärder på Karolinska- personal säger upp sig

Publicerad

Nu i december presenterar Karolinskas avdelningar hur de ska spara in för att rädda ekonomin. Stora besparingar är att vänta och på onkologavdelningen och det har fått flera att säga upp sig.

I tio år har Susanne Petrini-Rangborg jobbat på Karolinska universitetssjukhuset. Men nu har hon valet att säga upp sig.

– Den roll som jag har på avdelningen som bemanningsassistent så känner jag att de har strypt alla våra tillgångar. Många har sagt upp sig, vi har inga verktyg kvar att använda säger hon.

Karolinskas budgetunderskott

Personal informeras sent

Karolinska är mitt uppe i en ekonomiskt tuff period där ett underskott på över 400 miljoner kronor behöver sparas in. Ledningen visste om att det skulle bli ett tufft år redan i mars men åtgärderna når sjuksköterskor och läkare först nu i slutet av året.

– Man har ju anat och misstänkt att detta är något som inte skett från den ena dagen till den andra. Att man nu väljer att gå ut med dessa drastiska åtgärder gör att man tappar tillit.

”Måste ta till kraftåtgärder”

Karolinskas presschef, Klas Östman menar att anledningen till att personalen informeras om åtgärderna först nu beror på att man in i det sista försökt lösa den ekonomiska krisen via sjukhusledningen.

– Man började med planer som inte blev färdiga eller implementerade. När nu ledningen ser att kostnaderna drar iväg måste man ta till kraftåtgärder, säger han.

Frustration bland personalen

Många sjuksköterskor och läkare är nu frustrerade över att åtgärderna nu presenteras bit för bit något som man från Karolinskas håll har förståelse för.

– Det borde inte komma som en blixt från klar himmel. Men i den mån som folk blir frustrerade kan vi förstå. Det är aldrig bra med ekonomiska problem, vi har ju haft det återkommande på Karolinska, säger Klas Östman.

Exakt hur åtgärderna kommer att se ut och hur det påverkar personalen på varje avdelning blir klart någon gång i januari. Med redan nu står det klart att onkologavdelningen inte ska använda sig av bemanningspersonal och läkarvikariat som går ut inte kommer att förlängas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Karolinskas budgetunderskott

Mer i ämnet