Sigtunaskolan blir vanlig skola

Uppdaterad
Publicerad

Riksinternatens särställning i Sverige ska upphöra. Det har regeringen nu kommit fram till. Det betyder att de tre riksinternat som i dag finns i Sverige, Lundsberg, Grenna och Sigtuna, förlorar sina särskilda villkor.

Skolorna kommer därmed inte längre att få de särskilda statsbidrag som de tidigare haft och de kommer heller inte att kunna ta ut avgifter för undervisningen.

– Om några skolor får ta ut höga elevavgifter innebär det att bara de föräldrar som har väldigt tjocka plånböcker har råd att sätta sina barn i de här skolorna, säger utbildningsminister Jan Björklund (FP).

Positiva reaktioner

Förslaget har varit ute på remiss och tagits emot positivt. Och även styrelsen för Lundsberg är positiv.

– Vi välkomnar att det blir ett gemensamt regelverk för samtliga friskolor med internat, säger Johan von Schéele, styrelseledamot.

Han menar att Lundsberg bara påverkas marginellt ekonomiskt då skolan redan i dag bara tar ut avgift för själva internatboendet och inte för undervisningen. De pengarna som man fått i bidrag för utlandssvenskarnas barn har betalats tillbaka till de föräldrarna i form av rabatt på internatavgiften.

– Det handlar om mindre än hundra tusen som vi förlorar i inkomster, säger Johan von Schéele.

Strörre konkurrens om elever

Att förändringen kommer innebära att skolans karaktär förändras eller att man kommer locka elever från annat håll i dag tror han heller inte.

– Men det är sannolikt att det kommer innebära att det blir större konkurrens om utlandseleverna i och med att alla skolor får samma villkor. Vi måste se till att vi ligger i spets när det gäller kvalitet och trygghet för eleverna, men det känner jag mig trygg med, säger han.

Rektorn på Sigtunaskolan Humanistiska läroverk, Margret Benedikz, vill inte bli intervjuad men hon säger per telefon att skolan kommer att anpassa sig till de nya förändringarna men att hon kan inte säga på vilket sätt.

Regeringen lämnar in förslaget till lagrådet i dag och lagändringen ska träda i kraft den januari 2016, med övergångsregler för elever som har påbörjat en utbildning innan dess.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.