Sjuka älgar på Södertörn

Uppdaterad
Publicerad

Forskare fruktar att storskaliga miljöförändringar ligger bakom.

De första sjuka älgarna upptäcktes i början av sommaren. Men det var först mot slutet av sommaren, när fler och fler älgar med samma konstiga symptom visade sig inom ett litet område på Södertörn, som jägare i området anade att något är allvarligt fel.

-Älgarna är avmagrade, apatiska, har mängder med parasiter och är i allmänt mycket dålig kondition. Det värsta är att det handlar om älgar i tre-fyraårsåldern, som borde vara i god form, säger Henrik Timin, viltmästare på södertörn.

Vid Tyresta

-Det är skrämmande, det vi nu ser. Älgarna orkar inte resa sig ens när folk kommer med hundar, dom ligger bara kvar och darrar, tillägger Anders Olofsson, jägare.

Sammanlagt nio svårt sjuka älgar har skjutits eller hittats självdöda på Södertörn nu i sommar, alla i eller runt Tyresta nationalpark.

-Förmodligen handlar det om att det rör sig ganska mycket folk i nationalparken. Men i skogarna runt omkring är mörkertalet antagligen ganska stort. Sjuka djur går och gömmer sig så vi vet ju inte hur många som är drabbade, säger Henrik Timin.

Samma symptom söderut

Däremot vet vi att älgar drabbats av samma symptom längre söderut; på Öland, längs med kusten i Kalmar och Blekinge län.

De döda älgarna analyseras nu på Sveriges veterinärmedicinska anstalt i Uppsala, men proverna kommer inte att vara klara förrän vid jul.

Misstankar finns dock om att älgarna drabbats av samma sjuka som ejdrar och en rad andra sjöfåglar i Östersjön; tiaminbrist. Tiamin är ett b-vitamin som är livsviktigt för en rad funktioner i kroppen. Sedan flera årtionden vet vi också att det är just tiaminbrist som ligger bakom laxsjukan M74, som delvis raderat ut stora bestånd av Östersjölax.

Tiaminbrist

-Man har sett vid tidigare studier på däggdjur vilka symtom som kommer med tiaminbrist och det stämmer ganska väl med vad vi ser hos älgarna, säger Lennart Balk, forskare på Stockholms universitet som är den som påvisat sambandet mellan tiaminbrist och den stora fågeldöden i Östersjön.

-Vi måste klarlägga vilka arter som är drabbade för att förstå bakomliggande mekanismer, säger Lennart Balk, som nu samlar prover från både älg och rådjur på flera håll i landet.

-Men den slutsats vi dragit redan i fågelstudierna pekar på att det rör sig om en storskalig miljöförändring som sker.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.