Skadeståndssmäll på 136 miljoner för Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms stad ska betala de företag som tidigare skötte restaurangen Stadshuskällaren i Stadshuset 136 miljoner plus ränta, för att ha sagt upp hyresavtalet på ett felaktigt sätt, det har Hovrätten beslutat.

I flera år har tvisten pågått om huruvida Stockholm stad gjorde rätt eller inte när de sade upp ett hyresavtal för restauranglokalen Stadshuskällaren i Stadshuset. Idag dömde hovrätten Stockholms stad att betala ett skadestånd på 136 miljoner kronor till Profilrestauranger AB.

1998 fick företaget det prestigefulla uppdraget att sköta restaurangen i Stadshuset. I avtalet ingick även att laga maten till de evenemang som hålls där, bland annat Nobelmiddagen.

Men efter flera års tvistande om hyreskosntaden tyckte staden till slut att avtlet var på tok  för förmångligt och 2008 sades kontraktet därför upp och verksamheten skulle ut på upphandling.

Ska betala 6 miljoner i rättegångskostnader

Men att hyresvärden vill upphandla verksamheten är inte ett giltigt skäl till uppsägning. Därför tvingas kommunen nu efter flera års tvist i tingsrätten och hovrätten betala 136 miljoner i skadestånd till restaurangföretaget. Plus nästan 6 miljoner i rättegångskostnader.

En kostnad som till exempel motsvarar lön och sociala avgifter för över 400 undersköterskor för ett helt år.

–  Vi är besvikna på hovrättens dom, vi hade hoppats på en annan utgång för stadens del, säger Catharina Gyllencreutz som är jurist på stadsledningskontoret.

ABC: Men 142 miljoner kronor, hur rättfärdigar man det för skattebetalarna?

Det är naturligtvis väldigt mycket pengar. Men vi har gjort bedömningen att vi varit tvungna att konkurrensutsätta kontraktet för att inte riskera att göra oss skyldiga till otillåtet stöd, säger Gyllencreutz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.