Skolinspektionen granskar utbildningsföretag

Uppdaterad
Publicerad

Skolinspektionen ska granska Kompetensutvecklingsinstitutet, sedan Värmdö och Södertälje kritiserat utbildningsföretaget för att fuska med betygsättningen.

Skolinspektionens generaldirektör Ann-Marie Begler kritiserar systemet som ger privata utbildningsanordnare betygsrätt för vuxenutbildning.

– Skälet till att man införde det här systemet var att man snabbt skulle få ut personer i utbildning och att det skulle vara valfrihet, men det förekommer delar som kan innebära incitament för missbruk, säger Begler till Kommunalarbetaren.

Företagen får betalt per betygspoäng, men Skolinspektionens tillsyn försvåras av att företagen inte är skyldiga att spara dokumentation.

I början av året anmälde Stockholms stad Medlearn till Skolinspektionen efter misstankar om betygsfusk. Den utredningen pågår fortfarande.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.