Polis utreder skottlossning i EU-migrantläger

Uppdaterad
Publicerad

Höga smällar: trolig skottlossning, hördes på fredagskvällen i ett läger för EU-migranter i Bandhagen. Fyra män har enligt vittnen setts på platsen i anslutning till händelsen.

Polisen fick larmet vid 18.20-tiden på fredagskvällen.

– Då får vi uppgift om att någon har skjutit på den här platsen. Två patruller åker dit, berättar stationsbefäl Lars Källgren på polisen i Söderort.

– Förloppet är väl inte helt klarlagt och utredningen är pågående, men vi har rubricerat det som olaga hot mot grupp och brott mot vapenlagen.

Polisen har gjort en teknisk undersökning på brottsplatsen, men inte hittat några tomhylsor.

– Om man gjort iakttagelser, så vill vi gärna att man hör av sig till oss på polisen via 114 14, säger Lars Källgren.

Enligt uppgifter från föreningen Hem, som arbetar med att hjälpa EU-migranterna som bor i läger runt om i Stockholm, sågs fyra män i overaller och ficklampor i närheten av där det smällde. På twitter finns uppgifter om att ”nazister” ska ha trakasserat människor kring Medborgarplatsen och Slussen under kvällen.

Södermalmspolisen har dock inga uppgifter om nazistiska hot på Södermalm under fredagskvällen.

Den nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen som tog på sig ansvaret för den våldsamma attacken i Kärrtorp förra året, hetsar på sin webbsida mot ”zigenare” i Stockholm. Tidigare har det uppmärksammats, bland annat av Sveriges radio, hur det på Flashback uppmanas till mordbrand och våld mot romska läger i Stockhom.

Flera bränder har inträffat i olika läger, bland annat i Högdalen, men mordbrand har inte kunnat bevisas. Kritik framfördes mot polisen i samband med branden i Högdalen, då man väntat med att spärra av brandplatsen och inte inledde någon utredning kring brandorsaken. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.