Skriv erotiska texter och gör surkål

Publicerad

Lär dig att skriva erotiska texter utan klyschor och pinsamheter, eller hoppa på en kvällskurs i ”gör-det-själv”-anda och lär dig lägga in surkål.

Ett säkert tecken på att hösten står för dörren är dunsen på hallmattan när studieförbundens kurskataloger dimper ner. Utbudet av studiecirklar lockar med en höst i förkovrans och folkbildningens tecken och i år finns flera nyheter. ABF i Stockholm erbjuder exempelvis en kurs i samarbete med RFSU om sexualitet. Den riktar sig till föräldrar som har barn hemma.

– Cirkeln heter sex och föräldraskap och tar upp utmaningar kring den egna sexualiteten, och hur man kan hjälpa sina barn att utveckla en positiv sexualitet, berättar Jessica Bäckman, handläggare på ABF.

Kursen leds av en legitimerad psykolog och sexualupplysare. Annars ligger klassiker som språk, konst och hantverk högt i kurs hos ABF.

Folkuniversitetet i Malmö satsar också på sex, men i en annan tappning: Här kan du lära dig att skriva erotiskt utan att det blir vare sig sexistiskt eller övermättat blommigt och poetiskt. Kursen hålls på distans, i kurspresentationen förklarar cirkelledaren att det kan vara ett bra format för just den här kursen – den som skriver om sex kan känna sig extra naken och då är det skönare att sitta bakom sin dataskärm där hemma.

Fakta: Klassiker och nygamla kurser

– Hos Medborgarskolan toppar släktforskning listan över de populäraste cirklarna i hela Sverige. Gitarr och yoga kvalar in på andra och tredje plats.

 – Studiefrämjandet satsar på ”Do-it-yourself”-temat och erbjuder bland annat kurser i hur man syr en egen klänning, gör surkål eller gör vad man kallar en ”slow selfie” – ett tecknat självporträtt.

Källa: Medborgarskolan, Studiefrämjandet (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.