Foto: SVT ABC/TT

Skulle kriga för IS – hejdades av ungdomsförening

Uppdaterad
Publicerad

För ett år sedan ville de åka ned till Syrien för att strida som jihadister. Men lokalsamhället runt Järvafältet reagerade och lyckades få ”Ibrahim” och ”Ahmed” att ändra sig.

I kultur- och demokratiföreningen Kaahs lokaler i Rinkeby träffar vi ”Ibrahim”, 20 år och ”Ahmed”, 21. För bara ett år sedan var de jihadister som tänkte åka ned till Syrien och kriga för Islamiska Staten (IS).

”Vill du hamna i paradiset?”

Det började med att de träffade andra manliga besökare kring den lokala moskén som berättade om orättvisor som muslimer utsatts för i världen.

Terroriströrelsen IS

– De här personerna har alltid funnits, förut var det Al-Shabab, sen började det här med Irak och Syrien att dyka upp. Det var under den tiden som jag började tänka. De försöker manipulera dig, genom säga ”vill du hamna i paradiset?” och ”vill du hjälpa dina bröder?”, säger Ibrahim.

”Ibrahim” och ”Ahmed”, heter egentligen någonting annat och de vågar inte visa sina ansikten i bild.

– De visar oss videor där USA dödar andra människor eller när Israel gör något mot Palestina. Det är då man känner sig hjälplös och vill hjälpa till, säger Ahmed.

Hur fick de er att tro att strida för IS är den rätta vägen?

– De får dig att tro att det här det rätta sättet att hjälpa dem på. Det enda sättet och du hamnar i paradiset, säger Ibrahim.

Killarna fick förtroende för männen genom deras kunskap om islam och omvärlden.

– När man vill bli religiös och bli troende, då söker man sig till de kunniga inom islam och moskéerna, där tror man att allt är bra. Om en person kommer därifrån med ett stort skägg kan man aldrig tro att han försöker lura dig, säger Ibrahim.

Stoppades i sista stund

Ibrahim och Ahmed var inte ensamma om att bli radikaliserade.

– Det finns massor med ungdomar som har åkt ned just från Järvaområdet, så det är inte så ovanligt. Det går runt rykten och alla pratar om det, säger Ibrahim.

Men det som i sista stund fick dem på andra tankar var föreningen Kaah som arbetar med föräldrar och ungdomar från Somalia i Järvaområdet.

– Det här hade hunnit pågå så länge att att nästan alla visste om det här. Det hade hunnit gå till föräldrarna och då kom föreningen och pratade med oss. De använde sig av föräldrar och kunniga personer inom Islam. Då kom vi på rätt bana.

Föreningen bjuder in unga i riskzonen för samtal där de förespråkar en fredlig tolkning av islam.

– Islam är fred, faktiskt. Islam är en livsbejakande, hjälpsam, humianitär och generös religion, säger Mohamed Khalif, ordförande för Kaah ungdomar.

Nu hoppas Ibrahim och Ahmed kunna stoppa andra ungdomar från att åka ned till inbördeskriget.

– I dag ser vi det från ett helt annat perspektiv och vi vet mycket mer än vad vi visste innan. Och vi kan hjälpa andra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet