Foto: Manfred Färdig / YBC

Slaget vid Stäket återskapas

Publicerad

Film om slaget vid Stäket ska bli en del av ett nytt museum i Nacka.

– Bajonett på! Ladda! Lägg an!

Året är 1719 och de så kallade rysshärjningarna pågår längs Östersjökusten. Vid Baggensstäket har en rysk styrka tagit sig i land men möts av svenska soldater som lyckas stoppa angreppet.

Nu, nästan 300 år senare smäller de svenska soldaternas gevär högt i skogen vid Baggensstäket. Med hjälp av frivilliga återskapas Slaget vid Stäket och förevigas också på film – en film som ska bli en del av det framtida Historiearvsmuseet i Nacka, även kallat Hamn.

Slaget pågick under två timmar

– I entrén till den del av museet som handlar om slaget vid Stäket så kommer man kunna kliva in i ett runt rum, och då tänds en 170-gradig filmduk runtomkring dig och du står på slagfältet. Under 12-14 minuter får du uppleva fruktan, oron, spänningen och känslan av att stå mitt på slagfältet, mittemellan svenskarna och ryssarna, säger LG Nilsson, projektledare vid museet.

Slaget vid Stäket, som var en del av det Stora nordiska kriget, pågick under ungefär två timmar innan man tvingades avbryta på grund av mörker. Ryssarna ville tvinga den svenska regeringen till fredsförhandlingar, och även om de inte vann just det här slaget så lyckades de till slut få till stånd förhandlingar.

Museet öppnar nästa vår

Historiearvsmuseet ska ligga i Fisksätra Marina och tanken är att det ska öppna portarna i april nästa år.

– På det här museet som är uppdelat i tre delar kommer vi att skildra samtidshistorien i Fisksätra, det vill säga miljonprogrammet, och sedan tar vi oss bakåt i tiden till 1719 med rysshärjningarna och slaget vid Stäket. Där har vi kunnat utläsa väldigt mycket nytt i de utgrävningarna som gjorts, och vi har en massa föremål att visa upp. Och till sist så får du då inspiration att skriva din egen historia, för du är också viktig i att föra historien vidare, säger LG Nilsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.