SMHI varnar för värmen

Uppdaterad
Publicerad

På Stockholms nyaste sandstrand vid Tanto var det tätt mellan badhanddukarna under onsdagen. Många valde att sitta i skuggan, andra njöt av värmen och av att ta ett svalkande dopp.

– Jag gillar när det är varmt för då kan man bada och ha picknick, säger åttaårige Amadeo Quintanilla Lidström till ABC.

SMHI varnar för värmen

Under dagen har det varit mycket varmt på flera platser i ABC-området. Eftersom det kommer att bli minst 30 grader tre dagar i följd, har SMHI för första gången utfärdat en så kallad klass 1-varning för värme i Stockholms och Uppsala län. Varningen, som infördes i fjol, innebär att det finns vissa risker för allmänheten.

– När det är så här varmt en längre tid kan äldre, småbarn och sjuka få problem. Därför går vi ut med den här varningen, säger Helen Tronstad som är meteorolog på SVT.

Viktigt att dricka mycket

Många äldre känner inte att de är törstiga, så därför är det extra viktigt att tänka på att dricka mycket. På äldreboendet Rio på Gärdet i Stockholm serverades det glass och hemkokt saft för att ge lite svalka.

– Personalen klagar på mig eftersom jag dricker för lite. Det är svårt att dricka fast det egentligen borde vara lätt, säger Ingrid Bäckström som bor på Rio. Själv gillar hon värmen, men säger att många andra äldre tycker att det är jobbigt just nu.

Långt kvar till värmerekord

Trots att natten till onsdagen var tropisk vid Svenska Högarna, är det fortfarande långt kvar innan det svenska värmerekordet slås. Den 9 juli 1933 uppmättes 38 grader i Ultuna utanför Uppsala, som därmed delar det svenska värmerekordet med Målilla i Småland.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.