Socialdemokraterna satsar på idrott

Uppdaterad
Publicerad

Det blir en satsning på idrott när Socialdemokraterna i stadshuset i dag lägger fram sin skuggbudget för nästa år. Oppositionen menar att det råder akut brist på idrottsanläggningar och vill bland annat

ge extra pengar för att rusta upp flera simhallar.

På bassänggolvet ligger en stor tuss isolering som ramlat ner från taket. 

– Det här tycker jag är en perfekt undervisningsbassäng för att bedriva simundervisning. Den är inte så djup, den är väldigt liten och det finns god överblick så att man kan bedriva säker simundervisning här, säger Hässelbygårdsskolans rektor Happy Hilmarsdottir, själv tidigare idrottslärare.

Stockholms stads budget 2014

Bassängen vid Hässelbygårdsskolan har inte använts på flera år. Istället får eleverna här och i närliggande skolor öva simning när det är ledigt i andra simhallar. 

– Vi rektorer är väldigt oroliga eftersom våra idrottslärare redan i dag har svårt att få de tider de behöver för simundervisning. Om de då ska stänga bassängerna i Vällingby och Åkeshov så kommer det bli katastrof. Vi kommer inte att få några simtider alls, säger Happy Hilmarsdottir, som tillägger att simkunskapen hos eleverna varierar.

– Vi tar emot många nyanlända elever i vår skola och de kan inte simma. Det är ett stort uppdrag vi har att lära dem – och det gör vi i dag, men det tar mycket tid och resurser och vi får inte tillgång i den mån vi har behov av i simhallarna i dag, säger Happy Hilmarsdottir.

Rusta och bygga

I skuggbudgeten för 2014 vill Socialdemokraterna satsa på att rusta upp och att bygga nya idrottsanläggningar i staden.

– Vi har i dag en situation där vi har akut brist på idrottsytor både vad gäller konstgräsplaner och idrottshallar. Därför tycker vi att det behövs en extra miljard de kommande sex åren på idrottssidan. Det är mycket pengar men om man till eempel tittar på antalet idrottshallar så ser vi att det finns lika många i Stockholm som i Borås och då är det klart att vi har ett akut behov av fler, säger Emilia Bjuggren (S), biträdande oppositionsråd och vice ordförande i idrottsnämnden.

I alliansens förslag till budget för 2014 står att: ”Satsningen på upprustning av stadens simhallar som beslutades i och med Stimulans för Stockholm ska fortsätta. Staden har anslagit betydande belopp för reinvestering i dessa anläggningar där simhallarna i Farsta, Åkeshov, Vällingby och Västertorp har lyfts fram som prioriterade.”

– De pengar som har avsatts till att rusta upp simhallarna har inte räckt utan de kommer i princip vara slut nu när Farsta och Åkeshov blir upprustade och därför måste vi se till att även Västertorp och Vällingby blir upprustade innan de stängs, säger Emilia Bjuggren.

”Öppna tomma bad”

Hon understryker att simskolor och simföreningar måste kunna bedriva sina verksamheter även under tiden som upprustningen av gamla bassänger pågår.

– Därför vill vi se till att det kommer ett tak över Nälstabadet men också att man öppnar upp bad som faktiskt står tomma idag. Hässelbygårdsskolan är ett exempel där det finns en bassäng som skulle kunna tas i bruk men som idag står tom. Vi vill att den här bassängen renoveras så att den går att använda både för skolorna på dagtid men också för föreningsverksamheten på kvällar och helger så att fler barn får chans och möjlighet att lära sig att simma, säger biträdande oppositionslandsrådet.

Vad som måste stryka på foten när Socialdemokraterna lägger en miljard idrott vill hon dock inte svara på.

– Man måste se på staden som en helhet och Stockholm är en stad där man måste kunna leva, bo och arbeta och då måste man satsa på idrott och folks fritid. Budgeten presenteras senare idag och den kommer vara fullt ut finansierad på alla områden.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stockholms stads budget 2014

Mer i ämnet