Socialsekreterarna lämnar Årsta/Enskede

Uppdaterad
Publicerad

Socialsekreterarna i Årsta, Enskede och Vantör lämnar nu arbetsplatsen i en strid ström. Efter flera år med hög arbetsbelastning är nu situationen ohållbar på barn- och ungdomsenheten, det menar skyddsombuden som gjort en anmälan till Arbetsmiljöverket.

Socialsekreterare efter socialsekreterare verkar ha fått nog under sista året. Med en ständigt växande mängd ärenden har arbetsbelastningen på barn-och undgomsenheten i Årsta, Enskede och Vantör blivit så stor att många valt att lämna arbetet. Just nu uppskattar man att 10-20 tjänster saknas.

– Man har en för hög arbetsbelastning så att man inte kan göra sitt jobb. De har sömnsvårigheter och typiska stressrelaterade problem. säger Lovisa Nerbrant, skyddsombud för Saco.

Problem under flera år

Problematiken har funnits under flera år, men sedan i höstas har alltså medarbetarna sagt upp sig i en allt högre takt. Skyddsombuden gjorde innan sommaren en anmälan till Arbetsmiljöverket, som ska göra en inspektion under augusti.

– Man måste också se att det här påverkar rättssäkerheten. Vi får utredningar som inte håller den tid de ska och det kan sluta med att något barn far illa, säger Lovisa Nerbrant.

Omorganisation

En omorganisation på enheten har påbörjats, bland annat på grund att så många socialsekreterare sagt upp sig. Den första september ska en ny ledning finnas på plats.

– De här förändringarna har lett till förbättringar, men vi kommer fortsätta jobba hårt för att säkerställa att vi har kvalitet i verksamheten, säger Anders Hellström (M), nämndordförande i Årsta, Enskede och Vantör.

ABC: Men de som jobbar verkar ju fortfarande inte vara nöjda med sin situaton?

– Jag har inte hört något annat nu under sommaren och den första september är en ny organisation med nya chefer att vara på plats, och jag litar på att fövaltningsledningen har gjort en adekvat bedömning där.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.