Södermalm trendigaste stadsdelen

Uppdaterad
Publicerad

”På Östermalm måste man ju kurra sig fram.” ”Det är mycket konstigt i snörena där.”

Det kommer säkert inte som någon större överraskning för stockholmarna, men Södermalm anses vara den trendigaste stadsdelen i stan. Det visar en undersökning som Demoskop gjort på uppdrag av Stockholms handelskammare.

1.140 invånare i länet tillfrågades, och av dem tyckte 51 procent att Söder var trendigast, långt före Vasastan, åtta procent, Östermalm, sex procent och Kungsholmen, också sex procent.

På Sankt Paulsgatan möter ABC Lasse Wretman och Olle Lindgren, två riktiga söderkisar.

– Söder är inte bara trendigast, det är en underbar stadsdel. Vilken skillnad att gå på Söder mot att gå på Östermalm, det är som natt och dag, säger Lasse Wretman.

– Jag håller med dig fullkomligt. Det är här man ska bo, säger Olle Lindgren.

ABC: Hur har Södermalm förändrats sedan ni var yngre?

– Då var Hammarby mycket bättre än vad de är idag. Då var det ju kul att gå och titta. Sporten har urartat, tycker jag. Nu kan man ju inte gå och titta på dem längre, säger Olle Lindgren.

– Nu måste man ha boxhandskar och tandskydd om man ska gå på en match, säger Lasse Wretman.

– Och gasmask, fyller Olle Lindgren i.

”På Östermalm måste man kurra sig fram”

ABC: Vad är det med Södermalm som är så bra?

– Det är något med atmosfären, med folket, säger Olle Lindgren.

– Gemenskapen. Här är folk normala när man kommer och går. På Östermalm får man kurra sig fram, säger Lasse Wretman.

ABC: Kurra sig fram, vad betyder det?

– De kör med tacklingar, de flyttar sig inte, damerna som går där. Det blir krockolajer i hörnan, vet du, säger Lasse Wretman.

– Sedan är det mycket konstigt i snörena däruppe på Östermalm, också. Alla jyckar. Men det är klart, alla har rätt till sitt, säger Olle Lindgren.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.