Foto: Södra teatern

Södra teatern nerklottrad efter fest

Uppdaterad
Publicerad

Lördagskvällen stora hiphopfest på Södra teatern, ”En kärleksattack på svensk hiphop”, slutade med att fasaden, trapphus och restaurangen utsattes för klotter.

Hiphopfesten ”Kärleksattacken” samarrangerades av Ametist Azordegan och Club Yes och hölls på Södra teatern under lördagskvällen. Men kärleks- och hiphopattacken slutade i en klotterattack av lokalerna.

– Det är så ledsamt. Det har klottrats något så makalöst på våra byggnadsminnesmärkta ytor, berättar Södra teaterns vd Ingmari Pagenkemper, för ABC.

– Det gäller trapphuset, men även utanpå fasaden, inne på toaletterna och i restaurangen på Mosebacke. En del kan vi relativt lätt sanera, men det är även sådant som blir mycket dyrt då vi måste ta in godkända målare från Länstyrelsen, säger hon.

Välorganiserad fest med känd grafittikonstnär

Omkring 600 personer deltog på festen inne på Södra teatern under lördagskvällen, och ungefär lika många stod utanför och ville komma in, enligt Ingmari Pagenkemper. Det var fri entré och festen var i övrigt lugn och välorganiserad. Att någon eller några klottrat på väggarna upptäcktes direkt efter stängningen. Av det drar man slutsatsen att skadegörelsen skett strax före festens avslutande.

– Vi hade en av världens bästa graffitimålare som målade live under kvällen, men på en anvisad yta. Vi tycker ju graffitti är en jätteviktigt kulturyttring. Och öppnade vi upp med fri entré. Därför känns det ännu mer ledsamt att det vi får tillbaka är skadegörelse, säger Ingmari Pagenkemper.

ABC: Vad säger du om att detta kan stärka argumenten för dem som tycker att grafitti ska vara förbjudet?

– Det är inget jag ställer mig bakom alls. Graffitti och klotter är två helt olika saker. Det är väl några rötägg som ställt till det. Visst känner man i stridens hetta att man inte vill göra om detta på en gång, men den känslan börjar lägga sig redan. Det är bara synd att en sådan redan så utsatt konstform ska få ännu mer problem på grund av en eller två personer. Punk, rock: alla konstyttringar har sina avvarter. Det hör till. Annars skulle inte konst utvecklas. Att förbjuda hjälper inte.

ABC: Vad händer nu?

– Vi har gjort en polisanmälan och håller på att utreda vem som ska betala för saneringen.

”Inget med hiphop eller grafitti att göra”

Ametist Azordegan säger till ABC att det handlar om endast en person som klottrat: en och samma tag.

– Det är hemskt synd, det som hänt. Men det är viktigt att förstå att det här inte har något med grafitti eller hiphop att göra. Lokalen var fylld av grafittiälskare, men en person valde fel tillfälle att jävlas på.

Hon menar att intresset för hiphopfester är enormt.

– Tre fjärdedelar av de som hade kommit igår kväll fick inte plats. Jag hade behövt en mycket större lokal. Att en person klottrat får inte hindra att vi kan anordna fler fester.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.