Solceller på badhus invigdes i regnet

Uppdaterad
Publicerad

Trots det regniga vädret invigdes under torsdagen två nya solcellsanläggningar på taken till äventyrsbadet i Husby och på Tensta simhall. Därmed har den sista etappen i Stockholms stads satsning ”Hållbara Järva” slutförts.

Stockholms stad är landets solcellstätaste område. Under torsdagen befäster huvudstaden sin förstaplats, när två nya solcellsanläggningar på taken till äventyrsbadet i Husby och Tensta simhall invigs.

955 kvadratmeter solceller

Dagens invigning innebär att den sista etappen i Stockholms stads satsning ”Hållbara Järva” nu slutförts. Totalt rör det sig om 955 kvadratmeter solceller, som kostat 3,6 miljoner kronor att installera.

Projektet ”Hållbara Järva” är den största solcellssatsningen hittills i norra Europa. Sammanlagt har fastighetskontoret i Stockholms stad satt upp 10.000 kvadratmeter solceller inom Järvaområdet.

Investering som lönar sig

Taken på sim- och idrottsanläggningar är oftast en bra placering för solceller. Det handlar om stora och relativt flacka ytor.

– Elförbrukningen är hög i denna typ av byggnader, vilket gör att också besparingen av investeringen blir därefter, säger Ira Lagercrantz, enhetschef på fastighetskontoret.

Stockholms stad har sedan tidigare solceller på bland annat Åkeshovs sim- och idrottshall, Ågesta stall och Kulturhuset/Stadsteatern.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.