Sommarskador märks i vården

Uppdaterad
Publicerad

Skadade armar och ben är den vanligaste anledningen till att stockholmarna besöker närakuten just nu.

Att det är full sommar i Stockholm börjar märkas även på stadens vårdmottagningar.

– Vi märker på samtalen till 1177 att utomhuslek och studsmattor är vanligt förekommande när barn skadar sig under sommaren. Den vanligaste diagnosen just nu vid våra närakuter är handskador, stukad fot eller liknande. Flera av närakuterna har röntgen, och är ett rätt alternativ till akutsjukhusens akutmottagningar. Genom att boka tid via 1177 kan man planera sitt besök och undvika lång väntan, säger Anna Nergårdh, chefläkare i Stockholms läns landsting.

Det är även många som kommer till vårdmottagningarna efter att ha varit på semester utomland, ofta med infektioner.

– Vi tar emot patienter hemmahörande i hela landet som blivit sjuka och skadade utomlands. De som är svårast sjuka och behöver vissa typer av högspecialiserad vård får den i Stockholm. Bra att tänka på när man är utomlands är att rengöra sår noga när de uppstår, då en annorlunda bakterieflora kan orsaka svåra infektioner. Att använda hjälm och ha långbyxor när man hyr vespa och motorcykel är också självklara tips. Även när man är utomlands kan man alltid komma i kontakt med vården via 1177 för råd, säger Anna Nergårdh.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.