Foto: SVT/Arkiv

Kvinna spändes fast i åtta timmar

Uppdaterad
Publicerad

En patient på slutenvården vid Uppsala akademiska sjukhus spändes fast 29 gånger under fyra månader. Nu granskas tvångsvården i Uppsala läns landsting med anledning av bristfällig dokumentation kring bältningen.

En psykiskt sjuk kvinna har spänts fast 29 gånger under fyra månader. Vi ett tillfälle ska hon blivit liggande i åtta timmar. Sedan 2011 har kvinnan haft kontakt med psykiatrin, och vid tillfället för anmälan hade hon varit intagen i slutenvården under fyra månader.

En anmälan om utebliven och felaktig behandling vid Akademiska sjukhuset kom till IVO, institutionen för vård och omsorg, och nu ska tvångsvården i Uppsala läns landsting granskas.

Ansvarig överläkare svarar med att kvinnan varit svårbehandlad. Att försök att dämpa ångest med samtalsterapi inte hjälpt och att man därför behövt ta till tvångsåtgärder.

IVO menar att dokumentationen varit bristfällig, i flera fall så pass bristfällig att IVO inte kunnat avgöra om bälteslägngingen var nödvändig.

– Vid fastspänning över fyra timmar ska Inspektionen för vård och omsorg utan dröjsmål underrättas. Av journalen framgår inte att sådan underrättelse lämnats för bältesläggningen, skriver IVO i sitt beslut om granskning av tvångsvården i Uppsala.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.