Speedwaysporten en vän av Friends

Uppdaterad
Publicerad

Efter all kritik om dåligt gräs, konstigt tak och få evenemang har Friends Arena äntligen ett evenemang där alla är glada och nöjda:

Speedway Grand Prix.

– Det här är framtiden för sporten, säger Ole Olsen, banchef hos brittiska BSI.

Kritiken mot jättesatsningen Friends Arena har varit stor. Martin Englund, evenemangschef på Friends Arena:

– Självklart finns det vissa synpunkter som är berättigade och vi arbetar ständigt med att förbättra oss, både på kort och lång sikt. Vi har ett tätt samarbete med alla arrangörer som till exempel Svenska fotbollförbundet, AIK, Live Nation eller BSI, säger Martin Englund.

– I det ligger också att folk behöver få lite mer kunskap i hur driften av en arena fungerar. Det är inte bara antalet evenemang som betyder något. Det handlar också om vilken typ av evenemang och vilken målgrupp vi når. Allt är inte volym, om du även ser till publiksiffrorna.

Stängda sektioner

På lördag lär det dyka upp runt 20.000 åskådare vilket gör att de översta sektionerna är övertäckta, och arenan kommer kännas lite mer intim än i fjol.

Och speedwayfolket gillar vad de ser inför säsongens näst sista VM-deltävling.

Ole Olsen, själv trefaldig världsmästare, igen:

– Trenden går mot att vi har 50/50 tävlingar på fotbollsstadion som denna och vanliga permanenta banor. Det är ju olika längd och olika typer av banor vilket gör att man får fram den mest värdige världsmästaren så. Förutsättningarna här är som de i Cardiff eller Köpenhamn och det är klart att världens 16 bästa förare har blivit duktiga på att hantera det här, säger han.

Gillar ljudet

VM-ledaren Greg Hancock tycker det är rätt väg att gå. Det är redan klart att det blir minst en tävling 2015 också.

– Det häftigaste tycker jag nästan blir ljudet. Det försvinner liksom inte i väg här, det stannar kvar på ett bra sätt. Och vi såg ju fjol att det går att köra bra speedway här inne, säger Greg Hancock.

För Friends Arena är alla typer av aktiviteter viktiga – och behovet av nya stort.

– Vi tittar på andra former av evenemang som inte nått Sverige ännu. Men även Stockholm International Horse Show i november är ett sådant exempel. Showdelen är bara en del av evenemanget, det är dessutom en mässa/marknad för utställare med hästrelaterade produkter. Just sådana kombinationer tror vi mycket på, säger Martin Englund.

Tre månader sex – evenemang

Kommande evenemang i Friends Arena.

Oktober

5: AIK-Malmö FF, fotbollsallsvenskan.

9: Sverige-Ryssland, EM-kval, fotboll.

12: Sverige-Liechtenstein, EM-kval, fotboll.

26: AIK-Åtvidaberg, fotbollsallsvenskan.

November:

8: Monster Jam, biltävling.

27-30: Swedish International Horse Show, hästtävling.

December

Inga evenemang.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.