Foto: TT

”Inför sprututbyte i hela landet”

Uppdaterad
Publicerad

Sprutbyte bör införas i hela landet det föreslår Folkhälsomyndigheten idag. I Stockholm har sprut-bytesprogrammet funnits sen april 2013 och här har hittills 1600 personer fått sina använda sprutor utbytta mot nya.

Risken för att en människa injicerar droger i Sverige ska drabbas av infektionssjukdomar som hiv och framförallt hepatit C är väldigt stor. Hepatit C är en allvarlig leversjukdom som kan leda till leversvikt, cancer och i värsta fall döden.

Sprututbyte finns redan i Stockholm

Därför har Folkhälsomyndigheten nu gått igenom vilka åtgärder som behövs för att förbättra hälsan i denna utsatta grupp. Myndigheten lyfter bland annat fram sprututbytesverksamhet, där missbrukare inte bara kan få tillgång till nya, rena injektionsverktyg som nålar och sprutor, utan också rådgivning, testning och vaccination.

I Sverige är sprututbyte infört i sex kommuner. I Lund och Malmö har det gått att byta injektionsverktyg sedan 1980-talet. Nu finns det också i Stockholm, Kalmar, Helsingborg och Kristianstad. I Stockholm började verksamheten i april 2013 och Martin Kåberg är medicinskt ansvarig på sprututbytesverksamheten i Stockholm.

– Framför allt så har vi nått en hel del personer som inte tidigare haft vårdkontakter. Det ger oss en möjlighet att jobba med smittskydd, att provta, att vaccinera mot hepatit A och hepatit B, och så att länka till socialtjänst och beroendevård. Där har vi också utvecklat väldigt bra samarbete med beroendevården i Stockholm för att hitta snabbspår och förenklade vägar till beroendevården.

– Vi når en grupp som tidigare har varit svår att nå, och då kan man jobba på många olika plan. Inte bara med att byta nålar och sprutor, fortsätter Martin Kåberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.