Stadsodlingar i Haninge

Uppdaterad
Publicerad

Haninge kommun tar ett nytt grepp för att främja stadsodling. För andra året i rad satsar man på odlingspaket som ska göra det enklare för privatpersoner att komma till skott.

Paketet är gratis och innehåller två lådor, 16 kg jord och tillgång till parkmark.

– Odlingspaketet är ett enkelt sätt att börja odla. Man behöver ingen stor yta, kräver inte så mycket arbete och det är tillgängligt, säger Caroline Alsterhed trädsgårdsmästare.

I Jordbro centrum satsar man även på en köksträdgård där boende får tips och hjälp med att komma igång. Caroline märker att intresset för stadsodling växer hos de boende som gärna stannar upp och byter några ord. Och trädgården har blivit en mötesplats som lockar vuxna som unga.

– Härligt att mötas här. Från att ha varit en trist betongplats med risiga buskar till att bli en köksträdgård, helt underbart! Och så alla barn som kommer hit varje dag nu, säger hon.

Annette Alexander bor i Haninge och är en av de fem personer som nappat på kommunens odlingspaket. Hon står vid parkmarken utanför hennes lägenhetslänga och plockar ihop ett tiotal salladsblad.  

– Ja, det känns som jag vunnit på lotto! som en liten skatt som jag tar med mig hem, säger hon och skyndar hem.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.