Stadsträdgården kan vara DDT-förgiftad

Uppdaterad
Publicerad

Trots att Stadsträdgården i centrala Uppsala har fått högsta riskklassificeringen för miljögiftet DDT har inga provtagningar gjorts för att se hur allvarligt det är.

I Stadsträdgården nära Studenternas IP fanns det tidigare en handelsträdgård, och Länsstyrelsen i Uppsala tror att det kan finnas farliga miljögifter i parken.

– Verksamheten bedrevs under en tid när det var vanligt att man använde bekämpningsmedel, bland annat DDT, så det finns ju en risk att det finns kvar i marken här, säger Fredrik Svanberg, miljöskyddshandläggare på länsstyrelsen i Uppsala.

Förorenade platser

Länsstyrelsen säger att parken bör undersökas, och har i sin senaste kartläggning av förorenade områden gett stadsträdgården den högsta riskklassificeringen, riskklass 1, eftersom den ligger i ett vattenskyddsområde och många rör sig där.

Förutom Stadsträdgården finns det 87 objekt i länet som hamnat i den högsta riskklassen, vilket innebär att undersökningar där bör prioriteras.

Men trots att man tror att det finns miljögifter som det hormonstörande bekämpningsmedlet DDT i Stadsträdgården har det inte tagits prover på området.

– Vi har ganska många ärenden på listan. Men vi tycker det här är viktigt så vi har tagit tag i det nu. Och då är det viktigt att man undersöker på rätt plats, där man har spritt de här bekämningsmedlen och att vi får veta så mycket som möjligt om vilka ämnen man använt så vi analyserar rätt ämnen, säger Ebba Tiberg, miljöskyddsinspektör på Uppsala kommun.

Undersökningen ska göras av den som orsakat den eventuella föroreningen. Och även om det mesta pekar på att det är Uppsala kommun som drev handelsträdgården så är det är inte helt säkerställt än.

Fredrik Svanberg tycker inte att man behöver oroa sig när man vistas i parken.

– Om man gräver i marken och så kan man exponeras mer, men normalt så är det ingen större risk, säger han.

KARTA: De andra platserna med stor eller mycket stor risk för förorening

Tll Miljöpejl

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förorenade platser

Mer i ämnet