1998, Sten Nordin tillträder som gatu- och fastighetsborgarråd efter valsegern 1998. Foto: SVT

Sten Nordin avgår

Uppdaterad
Publicerad

Moderaternas starkaste man i Stockholm väljer att avgå efter partiets valförlust.

Finansborgarrådet i Stockholm, Sten Nordin (M), avgår. Han planerar att avgå om en månad i samband med den nya mandatperiodens första kommunfullmäktigemöte.

Enligt opinonsläget innan valet såg Moderaterna och Alliansen ut att förlora makten. Att han nu avgår var han själv förberedd på.

Efter valet 2014 – ABC

– Vi har nu förlorat valet och går in i en viktig period i opposition där vi kan utveckla vår politik och sedan vinna tillbaka makten 2018. Det här är ett perspektiv på åtta år och jag tycker det passar bäst med ett nytt ledarskap, säger han.

M fortfarande störst i Stockholm

Det preliminära valresultatet i Stockholms stad visar att Moderaterna tappar drygt sju procentenheter av sina röster.

– Valresultatet var ett tungt nederlag både i staden och i landet, det är inget att hymla om. Vi har en ordentlig hemläxa att göra nu. Men det är ett arbete som får ta lång tid för att se vad som hänt i väljaropinionen, säger Sten Nordin.

Kan du ändå försöka dig på en analys av det dåliga valresultatet?

Jag tror inte att det är en sak som gått fel, men det man kan se på andra håll är att om man burit på makten länge blir man mycket ifrågasatt. Sedan borde vi varit mer framstående i skolfrågorna. Sen har vi det högsta bostadsbyggandet på 40 år i Stockholm men trots det så är det bostadsbristen som man pratar om kring fikaborden.

Stannar kvar i kommunfullmäktige

Men Sten Nordin kommer inte helt att lämna politiken utan sitter kvar i kommunfullmäktige. Han kommer däremot inte att vara heltidspolitiker. Vad han istället ska arbeta med vet han inte idag.

– Man hinner ju inte fundera över sin egen framtid. Under valrörelsen har allt fokus legat på politiken. Men jag tycker ju om att skriva så det skulle väl vara något sådant som jag kan tänka mig, säger det avgående finansborgarrådet.

Sten Nordin, född 1956, har varit borgarråd i 20 år med ett kortare avbrott mellan 2006-2008 då han satt i riksdagen.

Se hela intervjun i klippet ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Efter valet 2014 – ABC

Mer i ämnet