Stenhård tävling i Stockholms skärgård

Uppdaterad
Publicerad

Startskottet för tävlingen Ö till Ö gick klockan sex måndag morgon vid Seglarhotelet i Sandhamn. Sammanlagt 75 kilometer ska deltagarna simma och springa från gryning till skymning. CNN har klassat tävlingen som världens tuffaste.

240 deltagare från 22 länder tävlar i lag om två. Målet är att så snabbt som möjligt, före skymning ta sig 27 kilometer springandes och simmandes om vartannat över 26 öar.

Deltagarna springer 65 km i våtdräkt och simmar tio kilometer över öppet vatten i löparskor. Sträckan motsvarar 1,5 maraton och drygt tre Vansbrosimningar. Dessutom måste deltagarna tackla hala klippor, snåriga stigar, vågor och kallt, strömt vatten. För att sedan ta sig i mål så snabbt som möjligt vid Utö världshus på Utö.

Sporten Swimrun har exploderat i Sverige med ett 30-tal tävlingar runt om i landet och disciplinen sprider sig internationellt i snabb takt.

Följ tävlingen direkt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.