”Stockholm är ingen vintersportstad”

Uppdaterad
Publicerad

Det anser Stockholms stadsmiljöborgarråd Per Ankersjö (C)

Sveriges olympiska kommitté (SOK) vill att Stockholm och Åre ska ge sig in i striden om vinter-OS 2022, men får inget stöd av en av huvudstadens tyngsta politiker.

Per Ankersjö skriver på Svenska Dagbladets debattsida att det känns tråkigt att agera glädjedödare men att Stockholms resurser bör satsas på annat, som bostäder och satsningar på breddidrott. SOK:s prislapp på tio miljarder kronor kallar han glädjekalkyl, men redan det är för dyrt, anser han.

Vinter-OS i Stockholm

Utelämnar viktiga fakta

Per Ankersjö utelämnar viktiga fakta när han påstår att Stockholms OS-ansökan utgår från en glädjekalkyl, anser SOK-ordföranden Stefan Lindeberg.

– Han redovisar kostnaderna men berättar inte att de täcks av fem miljarder från IOK och därefter till 50-50 av biljettintäkter och sponsring. Och han jämför med Vancouver som påstås gå med miljardförlust, men deras slutsiffror på 11,8 miljarder ligger i balans med lika stora intäkter och kostnader.

Enligt Per Ankersjö är Stockholm inte någon vintersportstad. Men det främsta argumentet för ett vinter-OS i Stockholm är, enligt Lindeberg, att lämna efter sig utrustning och spårområden i Sveriges största skiddistrikt.

– Det finns en jättestor efterfrågan och vi har teknik att anlägga spår på längden, på tvären och på is i Stockholmsområdet. OS kan etablera det och bli en vitalisering för skidsporten, till glädje för dem som motionerar.

Karin Wanngård ser stora möjligheter

– Det finns väl alltid risker att anordna så här stora arrangemang, men är det några som är kapabla att göra det så är det vi i Stockholm, säger oppositionsborgarråd Karin Wanngård (S).

– Men det är klart, sedan kommer ekonomin. Jag måste få se en ordentlig genomgång av kostnaderna innan, och vi måste ha Sveriges regering med oss.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vinter-OS i Stockholm

Mer i ämnet