Stockholm går mot strömmen

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms län är det enda länet i landet som lyckats med att minska andelen ungdomar som döms till brott, det visar en kartläggning som SVT genomfört.

Polisen i Stockholm har länge arbetat förebyggande för att förhindra att ungdomar dras in i kriminalitet. Och trots att mycket fortfarande finns att göra så tycks arbetet ha gett resultat.

I SVT:s stora kartläggning så framgår andelen unga brottslingar blir större och större i alla Sveriges län – förutom Stockholm. Stockholms län visar tvärt om en svag minskning av andelen lagförda ungdomar jämfört med  en likadan undersökning som genomfördes för tio år sedan.

SVT kartlägger ungdomsbrottsligheten

Bland de områden där de dömda ungdomarna blivit allt färre återfinns till exempel Skärholmen, och Ronna i Södertälje.

Om undersökningen:

SVT har genom statistik från Statistiska centralbyrån (SCB) kartlagt bostadsorterna för ungdomar 15-19 år som någon gång dömts för ett brott.

Den geografiska indelningen är utarbetad av SCB. Den kallas för Sams (Small Areas för Market Statistics) och bygger i större kommuner på delområden och i mindre kommuner på valdistrikt.

Det totala antalet Sams-områden uppgår till ca 9.700.

Vissa Sams-områden har väldigt få folkbokförda 15-19-åringar. När man räknar andelar med små tal blir förändringarna oproportionerligt stora. Därför har vi sållat bort Sams-områden med färre än 50 folkbokförda 15-19-åringar under 2011 i undersökningen. Dessutom redovisas kommuner med färre än 15.000 invånare inte i separata Sams-områden utan ihopsamlade.

Kartan visar Sveriges samtliga kommuner och andelen dömda unga i dessa. I de större städerna kan man även klicka sig vidare till Sams-områdena och se hur det skiljer sig mellan olika delar i staden.

Mer om undersökningen hittar du här!

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT kartlägger ungdomsbrottsligheten

Mer i ämnet