Stockholm inför nätjournaler

Uppdaterad
Publicerad

På måndag drar landstingets pilotprojekt med nätjournaler igång på Sankt Görans sjukhus. Det betyder bland annat att patienter ska kunna läsa sina journaler hemifrån.

– Vi vill öka delaktigheten hos patienter, på så vis blir också vården bättre, säger landstingsrådet Birgitta Rydberg (FP).

I Uppsala har man varit igång med nätjournaler i drygt ett år, och röster från läkare där har varit kritiska. Bland annat har man pekat på risker med att patienter kan få provsvar hemma innan man pratat med en läkare. Men det oroar inte i Stockholm, eftersom läkaren ska kontrollera alla journaler innan de läggs ut.

Samtidigt som fler landsting börjar använda sig av nätjournaler startar nu Datainspektionen en granskning av Uppsala, för att se om nätjournalerna stämmer överens med svensk lagstiftning.

– Det finns naturligtvis en risk med att lägga ut journalerna på nätet, och det är att de hamnar i orätta händer. Därför ska vi nu titta på vad landstinget har vidtagit för åtgärder gällande säkerhet, säger Maria Bergdahl, jurist på Datainspektionen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.