Stockholm Jazz Festival slår publikrekord

Uppdaterad
Publicerad

Över 21.000 jazzentusiaster besökte årets Stockholm Jazz Festival, vilket gör festivalen till ett av landets största årliga kulturevenemang.

2012 flyttade Stockholm Jazz Festival inomhus och förlades på hösten, något som visade sig vara ett genidrag då festivalens besökssiffror nästan dubblerats sedan dess. Innan var det en sommarfestival och spelningarna ägde rum på utomhusscener.

– Vår nya form där vi är flera som skapar festivalen är en stor anledning till att vi ökat besökarna. Oavsett om man gillar kristallkronor, ruffiga klubbar eller mysiga caféer så finns det, säger Lena Åberg Frisk, VD för Stockholm Jazz Festival

Festivalen har sedan 2012 slagit publikrekord med varje år, från besökarantalet 2012 som låg på 12.000 till årets publiksiffra som landar på strax över 21.000.

Jazzen i ständig förändring

En av orsakerna till att jazzfestivalen blivit så populär är dess föränderlighet, tror Lena Åberg Frisk.

–  Jazz är populärt för att det förändras hela tiden. Jazzen söker nya vägar. Man ser en sån trend inom kultur i allmänhet. Folk kanske inte är trötta på mainstream-kulturen, men vill komplettera den med något som är lite mer personligt. Då får konstformer som jazzen nya lyssnare.

Att vara störst är inte viktigast

Lena Åberg Frisk har planer inför nästa års jazzfestival, men hon är tydlig med att påpeka att deras mål inte är att ha det största besökarantalet, utan att fortsätta göra en festival som levererar det publiken vill ha.

– Att växa är inte ett mål i sig. Det är klart att vi vill nå så många som möjligt och se vart gränsen går. Men det viktiga är att behålla festivalen som en fantastisk upplevelse för dem som deltar, säger Lena Åberg Frisk.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.