Stockholms fotbollförbund vill minska resultathetsen

Publicerad

Med Göteborg som förebild försöker Stockholm stoppa resultathetsen inom ungdomsfotbollen. En hets som har blivit ett allt större problem.

– Vi behöver en miljö som handlar mer om spelarutveckling än resultat, säger förbundschefen Björn Eriksson.

På tisdagen hoppas Stockholms fotbollförbund att klubbarna säger ja till fyra förslag som ska minska problemen. Det viktigaste är att införa en åldersregel som innebär att halva laguppställningen ska bestå av spelare i rätt ålder.

Flera av de stora Stockholmsklubbarna har så kallade akademilag, de bästa spelarna i en ålderskull, som matchas i serier för äldre ålderskullar. Dagens Nyheter rapporterade tidigare i år om Enskede som tröttnat på att Hammarby kom med två år yngre spelare i en pojkserie för 13-åringar. För att statuera exempel ställde Enskede upp med 10-åringar och förlorade matchen med 0-32.

– Vi har fått många reaktioner från klubbar som tycker att förslagen är en bra idé. Det här finns också i Göteborg sedan ganska många år tillbaka, säger Eriksson.

– Det här är ett storstadsfenomen. I exempelvis Dalarna är det inget problem. Egentligen skulle jag vilja att den här regeln inte behövdes, att man med sunt förnuft kan driva upp ungdomar. Det finns ju en del elvaåringar som behöver spela med tolvåringar för att de är så duktiga. Men vi vill inte ha det som standard.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.