Gravid fick själv ta sig 25 mil för att föda trillingar

Uppdaterad
Publicerad

Hittills i år har 68 kvinnor skickats utanför Stockholms län när de ska förlösas. En av dem var Maria Holmberg som nekades plats på Karolinska.

En stockholmsfamilj tvingades nyligen ta bilen till Falun när deras trillingar skulle födas. Föräldrarna hade tidigare träffat narkosläkare på Karolinska och gått igenom vad som skulle hända när trillingarna skulle förlösas. Men, när det väl var dags och en av bebisarna mådde dåligt fick paret beskedet att det inte fanns plats i Stockholm.

– Det kom ju vädligt plötsligt. Vi var inställda på Karolinska och inte förberedda på något sätt. Det kändes som att planeringen inte var optimal, säger Daniel Andersson, nybliven pappa till trillingarna.

– Samtidigt bäst att vara där det fanns bäst resureser för att ta emot bebisarna, säger Maria Holmberg.

Trillingflickorna blev dalkullor

Maria och Daniel åkte inte i ambulans eller sjuktransport utan fick sätta sig i sin egen bil och köra norrut. Sara, Elsa och Astrid förlöstes med kejsarsnitt på BB i Falun, för här fanns det plats för trillingarna. Sara och Astrid har fått lämna kuvöserna medan Elsa ligger kvar i sin. Alla trivs bra i Falun, men hade helst velat stanna på hemmaplan.

– Det är ju en extra stress att flytta på sig helt klart, menar Daniel.

Fler hänvisningar i år

Hittills i år har 68 kvinnor hänvisats till sjukhus utanför Stockholms län. Det är fler än förra året vid samma tid då 60 kvinnor tvingades åka långt till sin förlossning på grund av platsbrist.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.