Stor rädsla vid judisk skola

Uppdaterad
Publicerad

Rädslan är stor bland de föräldrar som har barn på Hillelskolan, den judiska skolan i Stockholm. Efter helgens attentat mot en synagoga i Köpenhamn känner många sig otrygga.

– Vi är alla oroliga, vi är livrädda, säger en mamma, som inte vill gå ut med sitt namn.

Barn och föräldrar närmar sig försiktigt den judiska skolan i Stockholm på måndagsmorgonen. Undervisningen pågår men det är långt ifrån en vanlig dag.

Efter helgens attentat i Köpenhamn, där en man sköts ihjäl vid en synagoga, är oron påtaglig. Polisen står vakt utanför skolan. Men säkerhetsansvariga på plats vill inte ge någon information till TT om hur länge man kommer att erbjuda extra beskydd.

Terrordåden i Köpenhamn

– Jag undrar hur säkerhetsbedömningen har gjorts, jag känner mig inte trygg med att den är vettig, säger Mikael som har barn på skolan.

Han gick själv i skolan under 1970-talet och tycker att säkerheten har försämrats.

– Hur avgör polisen att efter dag tre, då är det fritt fram? Under min uppväxt stod det vakter utanför varje dag, säger han och försäkrar sig om att hans namn och bild inte kommer att publiceras någonstans.

Förhöjd säkerhet

Enligt Judiska skolan har man en dialog med polisen angående säkerheten.

– Men du får fråga polisen hur länge de tar sitt ansvar, säger den säkerhetsansvarige, som inte vill säga sitt namn.

Stockholmspolisen uppger att man har ”vidtagit åtgärder” och kontinuerligt gör en bedömning.

Även på det judiska högstadiet i Vasa Real i Stockholm pågår undervisningen. Under måndagsmorgonen mötte representanter från skolan säkerhetssamordnaren på utbildningsförvaltningen, Roger Adolfsson.

– Vi har verkligen höjt säkerheten, och kommer att höja den ännu mer. Det kan man göra på flera sätt, så att man som elev också känner sig trygg med att gå till skolan, säger han.

Gråter varje dag

En mamma som nyss har lämnat sina barn på Hillelskolan, och som även hon vill vara anonym, berättar att hon funderar mycket på om det är värt att låta barnen gå kvar.

– Jag gråter på väg till skolan och jag gråter efter att ha lämnat dem. Så känns det varje dag. Men det känns extra mycket när något händer i världen, säger hon och lägger till:

– Barnen är fullt medvetna om situationen och frågar varför det är poliser runt deras skola.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåden i Köpenhamn

Mer i ämnet