Stor sjuksköterskebrist på barncanceravdelningen

Uppdaterad
Publicerad

Antalet barn som behandlas för cancer på Astrid Lindgrens barnsjukhus har de senaste åren ökat kraftigt. Sedan tidigare finns en sjuksköterskebrist och under semestertiden blir den bara värre. Det är de inlagda barnen och dess anhöriga som drabbas av den akuta situationen.

Strax före midsommar fick John Tyndal beskedet att hans ettåriga dotter har cancer. Han har de senaste veckorna fått se en sjukvård som gör honom mycket orolig.

– Den stora bristen är at det inte får plats eller tillräckligt med personal på onkologavdelningen. De svagaste cancersjuka barnen måste flyttas runt på sjukhuset, säger han.

Ökat antal sjuka barn

Antalet barn som Astrid Lindgrens barnsjukhus behandlar för cancer har de senaste åren ökat. Enligt sjukhuset själva hade de 2012 runt 85 barn som behandlades för cancer. 2013 var den siffran nästan 100 och i år förväntas antalet stiga till så mycket som 120.

En anledning är att sjukvården blivit allt bättre på att behandla cancersjuka barn vilket gör att vistelsen på sjukhuset blir längre. Detta tillsammans med en ständig sjuksköterskebrist gör att personalen på Astrid Lindgrens barnsjukhus har fått allt mer att göra, något som John Tyndahl tycker sig märka av.

– Personalen är trött, glömmer att sätta på dropp, de ger oss felaktiga mediciner och de har så bråttom när vi ska byta avdelningen att de råkar klippa min dotter i huden när plåster ska tas bort, säger han.

Åtta sköterskor saknas på barncanceravdelningen

Svante Norgren som är divisionschef på Astrid Lindgrens barnsjukhus förstår de oroliga föräldrar som han själv talar.

– På vår onkologiska avdelning saknar vi idag åtta sjuksköterskor idag vilket givetvis gör en skillnad. Vi gör vad vi kan för att barn och föräldrar inte ska märka detta men det är klart att det märks, säger han

Åtgärder är planerade

Bristen på sjuksköterskor är stor i hela landet. Enligt barncancerfonden är bristen som störst just nu i Stockholm. Och någon lösning ser inte ut att

– Vi löser inte det här snabbt och det är inte en enstaka åtgärd som kan lösa det här utan vi behöver åtgärder på precis varje nivå. Vi har åtgärder som kommer förbättra situationen men det kommer inte vara löst till hösten, säger Svante Norgren.

Vad är det för åtgärder som ni har planerat?

– Det är en rad åtgärder, jag skulle kunna ta upp hela er sändning. Det gäller ju dels att rekrytera sjuksköterskor till oss och att introducera dem i yrket när de kommer till oss och ge dem en kompetentutvecklingsmöjlighet när de väl är här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.