Stora brister på friskola i Hökarängen

Uppdaterad
Publicerad

Martinskolan Söders Waldorfskola måste skyndsamt rätta till de brister som Skolinspektionen hittat.

Martinskolan Söders Waldorfskola i Hökarängen har cirka 300 elever. Vid en tillsyn som Skolinspektionen gjorde den 6 november 2013 hittade myndigheten en rad brister i den fristående skolans verksamhet.

Vid en uppföljning som Skolinspektionen nu gjort, visade det sig att det fortfarande finns brister i skolans undervisning i bild, historia, fysik, kemi och matematik. I till exempel kemi får eleverna vänta till årskurs 7 med att lära sig saker som de har rätt att få undervisning i redan i årskurs 4-6.

Skolans arbete med bedömning och betygssättning är också bristfällig, menar Skolinspektionen. Skolan har till exempel inte analyserat de stora skillnader som finns i några ämnen mellan elevers betyg på nationella prov och deras ämnesbetyg.

Vitesföreläggande på 300.000 kronor

Skolinspektionen kräver nu att den ansvariga stiftelsen rättar till bristerna före den 23 februari 2014. I annat fall kan stiftelsen få betala vite på 300.000 kronor.

Däremot menar Skolinspektionen att en annan friskola, Plusgymnasiet i Stockholm, har åtgärdat de brister som myndigheten tidigare påtalat och och avslutar nu sin tillsyn av skolan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.