Stora löneskillnader mellan män och kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

Lönegapet har inte minskat sedan 80-talet.

En som reagerat på de stora löneskillnaderna är reklamkvinnan Christina Knight som skrivit en bok om skillnaderna i sin egen bransch.

När Christina Knight började jobba på reklambyrå  på 80-talet var branschen oerhört mansdominerad och lönegapet mellan könen stort. Men det skulle säkert rättas till snart, trodde hon då. Men, efter 27 år i branschen har inte mycket hänt.

Skillnader på mellan 3800 kr och 8000 kr

– Om vi tittar på art directors tjänar en manlig AD 3 800 kr mer än en kvinnlig. Och en manlig projektledare tjänar 8000 kr mer en kvinnlig. Det är barockt, det känns som rena 1800-talet! Det måste vi komma ifrån och gå vidare med, säger Christina Knight.

Hon bestämde sig för att använda ilskan kreativt och började för två år sedan skriva på boken Madwomen där hon intervjuar tretton av världens mest framgångsrika reklamkvinnor – och de hade mycket gemensamt oavsett om de jobbade i Bombay eller i Stockholm.

”Homogen byråmiljö”

– Byråkulturen präglas av att vara homogen och inte särskilt representativ för världen utanför. Branschen har halkat efter i utvecklingen, det var genom gående för alla kvinnor jag pratade med, säger Christina Knight.

Men det är förstås inte bara i kommunikationsbranschen som löneskillnaderna är stora. Enligt ny statistik från SCB är det störst löneskillnad mellan företagsekonomer. I Stockholm tjänar en man 11 300 mer än en kvinna per månad och i Uppsala är skillnaden 7 200. Manliga jurister i Stockholm tjänar över 10 000 mer än en kvinna per månad och säljare och drifts- och verksamhetschefer nästan 9000 kr mer. Drifts- och verksamhetschefer i Uppsala tjänar nästan 8000 mer än en kvinna per månad och för hälso- och sjukvårdsspecialister är skillnaden är 9 500 kr per månad. För säljare och mäklare är skillnaden drygt 5000 kr, per månad.

Ingen förbättring sedan 80-talet

– Ja, det finns stora skillnader. Könslönegapet minskade mellan 1968 och tidigt 1980-tal. Men sedan 1980-talet och fram till 2010 har det inte hänt mycket med gapet, säger Karin Halldén, forskare i sociologi på Stockholms Universitet.

– För att komma åt löneproblemen måste man börja i skolorna och rekrytera jämt. Och i branschen måste kulturen bli mer välkomnande så att kvinnor får en möjlighet att kliva fram i ledande positioner. På det sätter kan vi komma åt obalansen, säger Christina Knight.

100 år innan vi får samma löner

Vissa statistiker menar att det kommer att ta 100 år innan kvinnor och män får samma lön för samma jobb i Sverige. Christina Knight hoppas och tror att den dagen kommer lite tidigare än så.

– Det är jag övertygad om. Det finns inte ett argument varför det inte skulle bli så, säger Christina Knight.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.