Gatutidningen Folk är Folks specialnummer Sofia har under sex veckor sålts i 50.000 exemplar. Foto: SVT

Succé för EU-migranters gatutidning

Publicerad

I februari började en ny gatutidning att säljas i Stockholm. Tidningen Folk är folk har sålts av EU-migranter och försäljningen har blivit en succé.

Klockan är elva på förmiddagen och på en parkeringsplats utanför Centralen i Stockholm distribuerar Sven Hovmöller tidningen Folk är folk. Tidningens första nummer, Sofia har sålts i drygt sex veckor.

Försäljningen har gjorts av EU-migranter som ett alternativ till att tigga på gatan. Än så länge har försäljningen gått över förväntan.

– Det har gått katastrofalt bra. Det blev så stort gensvar att det överrumplade oss och vi måste nästan smyga med att tala om var vi ska vara med tidningar. Om vi talar om när vi kommer blir intresset från ivriga försäljare för stort, säger Sven Hovmöller som är aktiv i föreningen Hem.

Välbehövliga inkomster

Intresset har varit stort både från EU-migranter att få sälja och från tidningsköpare på gatan. Seriealbumet som nu sålts har kostat 100 kronor varav 75 gått till säljaren.

En av säljarna är Saban Cristache från Rumänien. För honom och hans familj har det inneburit många välbehövda tusenlappar.

– Jag har en stor familj och vi säljer mellan 50-60 tidningar per veckan, säger han.

50.000 exemplar

Tidningen har sålt på flera platser runt om i landet men en majoriteten har sålt i Stockholm. Med runt 50.000 sålda exemplar är Folk är folk redan en av Sveriges största gatutidningar.

Den första specialutgåvan av Folk är folk, Sofia, har sålt mer än vad både Situation Stockholm och Faktum säljer varje månad.

– När vi först fick 800 tidningar från Norge var vi rädda att vi inte skulle kunna få dem sålda. Men det gick bra och sen kom det 2.000 nya, därefter 10.000 till och så har det fortsatt, säger Sven Hovmöller.

Mindre försäljning än i början

Snart är det dags för ett nytt nummer av tidningen. Till skillnad från det seriealbum som nu sålts kommer det att vara mer av en reportagetidning som kommer att kosta 50 kronor. Och något nytt måste nog hända om succén ska fortsätta. Marknaden tycks vara mättad.

– Det går sämre med tidningsförsäljningen nu jämfört med när vi började. Men det är bättre än att tigga på gatan, säger försäljaren Saban Cristache.

Ingen långsiktig lösning

Distributörerna bakom Folk är folk tror inte att tidningsförsäljningen är en långsiktig lösning på problemet med fattigdom bland EU-migranter. De menar att åtgärder måste till i hemländerna. Men kortsiktigt kanske det ändå gör skillnad för den enskilda individen.

– Det är ingen överdrift att säga att vi förändrat gatubilden i Stockholm. Personer som tidigare satt ner med en pappmugg har nu ställt sig upp och mött stockholmare i ögonhöjd, säger Sven Hovmöller från föreningen Hem som distribuerar tidningarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.