Sundbyberg letar miljögifter i förskolor

Uppdaterad
Publicerad

I Sundbyberg satsar man nu tillsammans med Naturskyddsföreningen för att få bort miljögifter från förskolorna, och de är först i landet på med sin satsning.

Miljögifter kan  finnas överallt omkring oss, i möbler, leksaker och väggar, och små barn är extra känsliga för dem. Naturskyddsföreningen driver projektet Giftfri förskola, förskolor inventeras runtom i landet för att få en bild av vilka kemikalier som finns där, för att veta hur man ska kunna göra förbättringar. Sundbyberg är först i landet med att låta göra en stor inventering, de samarbetar nära Naturskyddsföreningen för att få bort skadliga produkter och material.

-Vi är först med att göra den här systematiska kartläggningen, och att kartlägga många förskolor på en gång. Och när vi har gjort det här då har vi möjlighet att gå vidare och se till att hela vår förskoleverksamhet, och sedan skolan, kan gå vidare och bli giftfri. Där är vi först i landet,  att ta ett helhetsgrepp och göra det här ihop med Naturskyddsföreningen, säger Jonas Nygren (S), kommunalråd i Sundbyberg.

-Man börjar nu med åtta förskolor, där vi ska gå i genom och dammsuga de här på farliga kemikalier. Det är i sin tur en grund för att ta bort kemikalier i hela staden, och jag hoppas det får ringar på vattnet, så att Sundbyberg utmanar fler kommuner i landet. På 5-10 år kanske vi kan ha kemikaliesanerat landets förskolor, säger Mikael Karlsson ordförande i Naturskyddsföreningen.

Inventeringarna ska leda till förslag på förbättringsåtgärder, och kommunalrådet Nygren är inte direkt orolig för vad de ska hitta i kommunens förskolor.

-Nyfiken, orolig är man väl allmänt över utvecklingen på kemikaliesidan, men samtidigt måste man ta tag i sådana saker. Se till att börja öka medvetenheten, för det är enda sättet att lösa problemet, säger Jonas Nygren.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.