Konstnärlig gestaltning: Backa Carin Ivarsdotter

Sundbybergs simhall först i landet att HBT-certifieras

Uppdaterad
Publicerad

Bland annat har man byggt ett tredje omklädningsrum för de som inte känner sig bekväma med att byta om i herrarnas eller damernas omklädningsrum. I det så kallade flexrummet kommer en person i taget att byta om.

Isander Freiman jobbar som utbildare på RFSL. Hen står i det nya omklädningsrummet och berättar om föreningar med transpersoner som hyrt hela simhallar för att de inte känner sig bekväma med att byta om i de omklädningsrum som vänder sig till herrar eller damer. Hen välkomnar det nya flexrummet.

– Det viktigaste är att alla människor som vill ska kunna komma hit och simma. Det är en otroligt viktig markering men det öppnar också för personer att kunna komma hit, byta om, dusha och gå och simma på samma villkor som andra.

Sundbybergs simhall

Det nya omklädningsrummet vänder sig förutom till transpersoner eller de som vill ha en neutral könsidentitet även till de som till exempel av religiösa eller medicinska skäl föredrar att byta om i enrum. En rullstol och ledsagare får lätt plats i omklädningsrummet.

”Det handlar mycket om bemötande”

Men det handlar om mycket mer än ett tredje omklädningsrum.

Personalen har gått en utbildning i bland annat hur man bemöter homo-, bi-, och transpersoner. Mikael Eljenmyr, idrottschef i Sundbyberg, står framför en regnbåge i mosaik på väggen vid barnpoolen i ett rum som skapats av konstnären Backa Carin Ivarsdotter.

– Jag har lärt mig mycket om hur jag själv kan bete mig som medmänniska och ge ett bättre bemötande i vissa avseenden som man inte tänkt på förut, säger Mikael Eljenmyr.

– Det handlar mycket om bemötande, hur vi ser på personer. Och det handlar mycket om normer. Vad har vi för normer i samhället? Det finns ju andra konstellationer än mamma, pappa, barn. Kommer det till exempel en man som vill köpa familjekort kanske vi inte behöver fråga vad hans fru heter utan vi kan fråga efter hans partners namn, säger Mikael Eljenmyr.

”Självklart bygga ett samhälle som är öppet för alla”

Sundbybergs kommun var tidigt ute med att HBT-certifiera biblioteket i Hallonbergen, och tanken är att även fler av kommunens verksamheter ska HBT-certifieras.

– Vi försöker vara en föregångare, för jag tror att någon måste ligga lite före och dra för att få gång en diskussion och jobba mer brett med det normkritiska i hela samhället. Nästa steg är att se hur vi ska kunna göra vår förskola, äldreomsorg och skola – det vill säga kärnverksamheterna – mer inkluderande och mer öppna, säger Jonas Nygren (S), kommunstyrelsens ordförande i Sundbyberg.

ABC: Vad får du för reaktioner?

– Mestadels positivt. Några enstaka tycker 'Varför lägger ni pengar på sådant här?' men de allra flesta förstår att det är självklart att vi måste bygga ett samhälle som är öppet och inkluderande för alla, säger Jonas Nygren.

Isander Freiman på RFSL ser gärna att Sundbybergs simhall blir just en föregångare.

– För några år sedan skulle jag aldrig ha trott att vi skulle se ett tredje omklädningsrum i en simhall, men nu står vi här. Och nu hoppas jag att resten av Sverige följer efter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sundbybergs simhall

Mer i ämnet