Polisens nya kameror fällde huligan

Uppdaterad
Publicerad

För första gången har en fotbollssupporter dömts för våldsamt upplopp med hjälp av Stockholmspolisens nya kroppsburna kameror. Huliganen fick sex månaders fängelse.

Ytterligare ett 30-tal Hammarbysupportrar har identifierats och väntas åtalas i höst.

Samtidigt som Hammarby möter Assyriska på Söderstadion i maj i år pågår en annan batalj utanför arenan. Uppretade hammarbyfans som hamnar i bråk med polisen. I samband med matchen testar poliserna nya kameror.

– Kamerorna ger enormt bra bildkvalitet, bilderna visar vad som hänt i händelsernas centrum från det som hänt poliserna som är i den främsta linjen, som får ta emot det här våldet, säger tunnelbanepolisen Claes Murray.

Kamerorna började användas i våras

Poliserna började använda kamerorna i maj i år. Nu har alltså den första domen kommit där bilderna är det tyngsta bevismaterialet för att få en 22-årig Hammarbysupporter dömd för våldsamt upplopp.

– Lagföringsmässigt är det en tungt vägande del när det gäller bevisföringen i domstol, att kunna synliggöra vad som hänt på plats, i de här situationerna som är kaosartade, säger tunnelbanepolisen Claes Murray.

Andra polismyndigheter vill ha kameror

Mannen dömdes till sex månaders fängelse för det våldsamma upploppet och en misshandel i samband med matchen.

Andra polismyndigheter ska successivt börja ta in de nya kamerorna.  Ett 30-tal av de Hammarbysupportrar som bråkade utanför Söderstadion väntas nu åtalas med hjälp av bilderna.

– I förlängningen är vi övertygade om att det kommer att innebära att man är återhållsam med att begå brott i närheten av där polisen finns, säger kommissarie Lars Lindholm på tunnelbanepolisen.

ABC: Tror du att de kommer att maskera sig på ett annat sätt när de vet att kamerorna används som bevismaterial?

– Det finns ju alltid den möjligheten att de maskerar sig men då får vi utvidga och förändra våra arbetsmetoder, säger tunnelbanepolisen Claes Murray.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.