Svår trängsel i idrottshallar

Uppdaterad
Publicerad

Idag togs första spadtaget till den första av fem nya idrottshallar som ska börja byggas i år.

En storsatsning – men för sent och för lite, menar Stockholms idrottsförbund.

Barn- och ungdomsidrotten i Stockholm är på väg att kollapsa på grund av utrymmesbrist, varnar Stockholms idrottsförbund.

Bara innerstaden behöver tolv stycken nya fullstora idrottshallar för att kunna möta det växande Stockholms behov, enligt förbundets egna beräkningar.

– Vi har bara hälften så mycket idrottsyta per invånare som övriga landet, säger Peter Larsson, ordförande i Stockholms idrottsförbund.

Många lägger av

Under parollen ”Bygg ikapp!” försöker stadens olika idrottsföreningar påverka politikerna att satsa mer pengar på idrottshallar och fotbollsplaner.

– Nu blir det träning på konstiga tider och konstiga platser vilket gör att många barn och ungdomar måste lägga av, konstaterar Peter Larsson.

Problemet är inte okänt. Alliansen har budgeterat för hela fem nya idrottshallar som ska påbörjas i år, just för att möta Stockholms snabbt växande befolkning och de många barnens träningsbehov.

Nytt i Sätra

Idag togs första spadtaget för en ny idrottshall i Sätra.

Men det räcker inte på långt när, menar Stockholms idrottsförbund.

– Vi står inför en kollaps, redan nu har föreningarna trängt ihop sig bortom alla gränser, varnar Peter Larsson.

Innerstan

Allra värst är det i innerstan.

– Vi måste träna i grannkommunerna och vi har särskilda personer anställda bara för att hjälpa de mindre barnen att ta sig till träningarna långt hemifrån, berättar Martin Carlon, ordförande i Norrtulls Sportklubb.

– I Vasastan bor 60.000 personer, det är som en stad. Vi behöver idrottsytor och många fler lokala småytor där det är naturligt att röra sig.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.