Svenskarnas parti möter motaktioner i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

I morgon demonstrerar Svenskarnas parti i Stockholm och det har väckt reaktioner på flera håll i staden. Linje 17 mot rasism är med och anordnar en motdemonstration i Kungsträdgården, och både Operan och S:t Jacobs kyrka har valt att markera mot partiet.

Klockan två i morgon ringer klockorna i S:t Jacobs kyrka in till gudstjänst, samtidigt startar Svenskarnas parti sin demonstration på Gustaf Adolfs torg bara några hundra meter bort.

– När människovärdet kränks så krävs det kraft, kreativitet och människokärlek. Och det menar jag att det är kyrkans uppgift att om och om igen visa att man inte ska göra skillnad på människor, säger Hans Ulfvebrand, domprost i S:t Jacobs kyrka.

Nazistdemonstration i Stockholm

Även Operan har valt att markera mot partiet, de håller stängt hela dagen och på skärmarna utanför har det i veckan visats budskap för mångfald. I Kungsträdgården anordnar Linje 17 mot rasism en motdemonstration och över elva tusen har på sociala medier sagt att de ska delta.

– Vårt mål är att samla så mycket människor som möjligt för att markera dels mot deras människosyn, men också mot att nazister ska ta plats i gaturummet, säger Ola från Linje 17 mot rasism.

200-300 anhängare till Svp

Svenskarnas parti räknar med att 200-300 anhängare dyker upp under lördagen, men säger att man inte berörs speciellt mycket av det stora antalet motdemonstranter.

– Jag har inga problem med det. Vi hoppas bara att förra veckans händelser i Limhamn inte upprepar sig och att de håller sig innanför ramarna för yttrandefriheten, säger Stefan Jacobsson (SvP), partiledare för Svenskarnas parti.

Förra helgen orsakade Svenskarnas partis demonstration i Malmö stort tumult och tio personer skadades i sammandrabbningar med polisen. Men imorgon hoppas man att det ska gå lugnare till.

Familjehörna i Kungsträdgården

– Vi kommer ha en familjehörna i Kungsträdgården, vi vill att alla som på något sätt vill demonstrera kan göra det på sitt sätt, säger Ola på Linje 17 mot rasism.

Polisen kommer ha en stor insats på plats i morgon, och försöka ge utrymme åt både demonstranter och motdemonstranter.

– Vi tittar på vad som hänt innan, vad vi tror kommer hända och vi försöker följa med i sociala medier och på internet. Vi förbereder oss på alla sätt och kanter, säger Tove Hägg, informatör på polisen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nazistdemonstration i Stockholm

Mer i ämnet