Täby backar om värmeverk i Hagby

Uppdaterad
Publicerad

Kommunledningen i Täby gör en kovändning i frågan om ett nytt kraftvärmeverk. Efter protester och remissvar skrotas nu de befintliga planerna på en anläggning i Hagby och processen börjar från noll igen.

I Hagby vid återvinningscentralen hade Täby kommun tänkt sig ett stort kraftvärmeverk, som skulle kunna leverera både el och värme till flera norrortskommuner. Men kritiken har varit skarp, både från kommuninvånare och länsstyrelsen. Så nu börjar kommunen om igen med planerna från början, ett omtag kallar de det.

– Det kom in mycket synpunkter på anläggningen i Hagby, och det är klart att politiken i Hagby måste lyssna på den kritiken som kommit in, dels från enskilda personer och dels från länsstyrelsen. Länsstyrelsen hade många synpunkter, framför allt på storleken, att de tyckte det var för stort i det här kulturlandskapet, säger Leif Gripestam, moderat kommunalråd.

Motståndarna nöjda

En av motståndarna till kraftvärmeverket och initiativtagare till protestgruppen ”Nej till kraftvärmeverket i Hagby” är Marianne Thunberg, som är mycket nöjd nu med kommunens omtag.

– Jättelycklig, fantastiskt, det har varit värt att kämpa för. vi har kämpat jättemycket senaste halvåret och nu kan vi äntligen jobba konstruktivt framåt, säger Marianne Thunberg.

Arbetar om hela planen

På tisdag fattar stadsbyggnadsnämnden det officiella beslutet att börja med nya planer, de ska vad de själva kallar det begära ett fullständigt omtag om hela projektet kring fjärrvärmeutbyggnaden.

– Det betyder ju att vi måste arbeta om hela planen och se om vi kan hitta någon annan placering, göra en ny lokaliseringsutredning för att se var det är lämpligt att placera produktionen, säger Leif Gripestam.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.