Foto: Pia Heick

Frejs arena klarar inte spel i Superettan

Uppdaterad
Publicerad

IK Frejs hemmaplan Vikingavallen uppfyller bara två av 40 punkter för spel i Superettan. Nu måste den byggas om.

Glädjen i IK Frej är stor efter gårdagens match mot Öster, som ledde till att Täbyklubben nu går upp i Superettan.

– Det känns fantastiskt! Det är oerhört roligt, säger Mats Aronsson, som är ordförande för IK Frejs herrfotboll till ABC. 

Men med klivet upp i en högre division ställs nu högre krav på hur hemmaplanen Vikingavallen ska se ut.

I nuläget uppfyller arenan bara två av Svenska Fotbollförbundets runt 40 krav: Planen har rätt mått och det finns parkering för bortalaget buss.

– Nytt konstgräs och värmeslingor under planen är de punkter som är viktigast att fixa. Dessutom behövs det läktare under tak och nya omklädningsrum. Men det kanske vi kan ordna med inlånade provisoriska lösningar, säger Mats Aronsson.

Täby satsar 20 milj kr

En annan viktig fråga som måste lösas snabbt är säkerheten runt planen. 

– Vi har avsatt 20 miljoner kronor i nästa års budget för att rusta Vikingavallen, säger Leif Gripestam (M), som är kommunstyrelsens ordförande i Täby till ABC.

Redan i våras inledde Täby kommun en dialog med Svenska Fotbollförbundet och IK Frej när klubben började klättra i tabellen. Förbundet gjorde en förhandsinspektion i september och Täby kommun har nu gjort upp en handlingsplan för hur Vikingavallen ska rustas.

– Vi kan inte lägga ny plan i vinter, men det viktiga är att det finns en handlingsplan, säger Joachim Quiding, som är strategichef i Täby kommun.

El och vägar byggs om

Vissa saker är svårare än andra att fixa. Ett problem är belysningen, som måste bli starkare. För att klara det måste nya elledningar dras. Vägen till arenan måste också byggas om så att den inte går rakt genom ett villaområde som den gör i dag.

– Är du stressad?

–Det är klart att jag känner mig stressad, men jag är optimistisk, säger Joachim Quiding.

Fotbollförbundet återvänder i mars för att bedöma om det går att spela Superettanmatcher på Vikingavallen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.