Foto: Anders Nordqvist/ABC

Pendeltåg körde in i godståg

Uppdaterad
Publicerad

Trots att det hade gått 20 minuter sedan ett godståg spårat ur i Södertälje hamn i morse körde ett pendeltåg in i godståget. Kollisionen orsakade stora förseningar.

Ett godståg spårade ur vid Södertälje hamn imorse och stod så pass illa till att pendeln från Järna körde rakt in i det. Glasrutor på pendeltåget gick sönder och en sidan skrapades sönder av det utstickande godståget.

– Det har blivit skador på pendeltåget, men inga personskador ombord på pendeln, säger Johan Nordgren, presskontakt på SL.

Godståget spårade ur 20 minuter tidigare

Efter kollisionen kunde pendeln rulla in till stationen i Södertälje hamn så att resenärer kunde gå av och byta tåg. Olyckan inträffade klockan tio över sju på måndagsmorgonen, godståget hade då spårat ur cirka 20 minuter tidigare.

Om godståget hade stått där i tjugo minuter, hur kunde det här hända?

– Vi vet inte riktigt, man har fattat beslut på de fakta man hade och de uppgifter som fanns. Nu måste vi naturligtvis se över själva hanteringen av händelsen, säger Anna Zimmerling, regional enhetschef för trafikledningen på Trafikverket.

”Ser allvarligt på händelsen”

Godståget står fortfarande kvar och Trafikverket är nu ute och undersöker vad det var som hände.

– Vi ser naturligtvis allvarligt på händelsen, någonting har inte blivit rätt, därför är det viktigt för Trafikverket att ta reda på vad det var som hände och vad vi ska göra för att det inte ska hända igen, säger Anna Zimmerling.

Just nu är det begränsad pendeltrafiken sträckan Gnesta-Södertälje, men ett spår är öppet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.